Indkvartering koster 125.000 kroner per medlem

Inatsisartut bruger rigtig mange penge hvert år på at indkvartere medlemmer af parlamentet i Nuuk. Den regning kan halveres med en ny bygning, lyder det fra formandskabet i Inatsisartut.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
27. oktober 2016 08:30

2.5 millioner kroner om året. Så stor er regningen for at indkvartere de 21 medlemmer af Inatsisartut, der har bopæl udenfor hovedstaden.

Med baggrund i de tal vil formandskabet for Inatsisartut bygge en ny bolig i Nuuk, hvor medlemmerne af Inatsisartut, der til daglig bor uden for Nuuk, kan indkvarteres. Ifølge formandskabet kan den årlige husleje halveres sammenlignet med den nuværende løsning.

Ideen om en bygning er blevet drøftet i Inatsisartuts udvalg vedrørende forretningsorden, som består af partierne i formandskabet og repræsentanter fra Atassut og Naleraq. Her deltager Lars-Emil Johansen som formand for Inatsisartut.

- Vi har ganske høje lejeudgifter, og vi har overvejet, om vi ikke skulle have indkvarteringsboliger i stedet for at leje os frem, hvor vi bruger en masse penge på noget, som ikke er Inatsisartuts ejendom, siger han til KNR.

I øjeblikket bor 21 medlemmer af Inatsisartut i lejebolig, på hotel eller i hotellejligheder under forårs- og efterårssamlingen, der i alt løber over fem måneder. Med en gennemsnitspris på 25.000 kroner per måned, løber regningen op i 125.000 kroner per medlem, eller 2.5 millioner kroner i alt, som bliver betalt af Inatsisartut.

Stor besparelse

I en pressemeddelelse, formandskabet har sendt ud i denne uge, skriver de, at de forventer at kunne halvere udgiften til husleje ved at bygge en ny bygning på Noorlernut, bedre kendt som Trussely, hvor medlemmerne kan indkvarteres.

Formandskabet oplyser, at den udregning er sket på baggrund af indikationer for en fremtidig husleje, som de har modtaget fra Departementet for Bolig, Byggeri og Infrastruktur.

Kræver nybyggeri

Det er dog ikke en besparelse, der er gratis. Det kræver nemlig en større millioninvestering i en ny bygning på Noorlernut. I foråret lød et prisoverslag på en bygning med 32 lejligheder på omkring 54 millioner kroner, viser tal fra departementet.

I mellemtiden er antallet af lejligheder dog blevet nedjusteret til 22 lejligheder, viser et notat fra departementet, der er sendt til Formandskabet. Det er ikke oplyst, hvilken betydning nedjusteringen af antallet lejligheder vil få for prisen af byggeriet, hvis det bliver en realitet.

Afsat penge til undersøgelse

Udvalget vedrørende forretningsorden har foreslået, at der bliver afsat 3 millioner kroner på finansloven for 2017. Pengene skal bruges til at klarlægge, hvor mange boliger der reelt er behov for, byggegrundens beskaffenhed og en konkret pris på byggeriet, inden projektet sættes i gang.

- Det er i projekteringsfasen, og der er ikke truffet beslutning om, at det skal der være. Men vi vil gerne se på, om det kan lade sig gøre, siger Lars-Emil Johansen.

Men kunne de millioner ikke bruges til alment boligbyggeri til borgere? Det er der jo også mangel på.

- Vi har ikke et projekt, der hedder, at vi skal opføre en indkvarteringsblok. Vi har besluttet at søge midler til projektering og undersøgelse af, hvorvidt det er muligt at opføre en indkvarteringsblok for Inatsisartuts medlemmer på en måde, der er billigere og bedre end de nuværende forhold, siger Lars-Emil Johansen.

Han siger samtidig, at han støtter ideen om at opføre en ny byning, hvor medlemmer kan indkvarteres under samlingerne i Inatsisartut.

- Jeg synes, det er en meget god ide. Det andet er meget dyrt, og der er ikke nogen udsigt til, at det bliver billigere. Tværtimod, siger formanden for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen. 

Pengene til et eventuelt byggeri skal afsættes på finanslovene for 2018 og 2019.