Indhandlingen i Sydgrønland er styrtdykket

Ifølge nye tal er indhandlingen i Sydgrønland faldet kraftigt, og det har blandt andet konsekvenser for kommunekassen.
Foto © : Kommune Kujalleq
26. september 2017 07:01

Ifølge nye tal er indhandlingen i Sydgrønland faldet kraftigt, og det har konsekvenser for kommunekassen.

Den manglende indhandling betyder nemlig flere udgifter til arbejdsmarkedsydelser, og erhvervs- og arbejdsmarkedschefen i Kommune Kujalleq er langt fra tilfreds med situationen:

- Jeg synes, den er vanskelig og temmelig frustrerende, siger Palle Frederiksen, Erhvervs- og arbejdsmarkedschef i Kommune Kujalleq.

Han fortæller, at kommunen formentlig kommer til at udbetale flere penge i arbejdsmarkedsydelser, end der er budgetteret med. Blandt andet fordi indhandlingen til Qaqortoq er kollapset.

I 2016 blev der indhandlet 910 tons hellefisk og torsk til Qaqortoq i årets første otte måneder - i år er der indhandlet stort set ingenting - nemlig kun 31 tons ifølge friske tal fra Grønlands Fiskerilicenskontrol - GFLK.

I Narsaq er indhandlingen også faldet, men dog ikke så drastisk som i Qaqortoq. Sidste år blev der indhandlet 333 tons, men i 2017 er det tal faldet til 263 tons. Det er et fald på 21 procent i indhandlingen til Narsaq.

Budgettet næsten brugt for arbejdsmarkedsydelse

I Nanortalik er indhandlingen faldet med 33 procent i forhold til 2016. Her er der tale om, at indhandlingen er tilbage på niveauet i 2015.

Faldet i indhandlingen har påvirket kommunekassen, fordi flere borgere har været på offentlig forsørgelse på grund af manglende jobmuligheder.

- Jo mere de bliver hjemsendt, jo mere stiger vores udbetaling af arbejdsmarkedsydelse, siger Palle Frederiksen.

Kommune Kujalleq havde ved udgangen af august således brugt 78,5 procent af de penge, der var afsat til arbejdsmarkedsydelser til hele året, og det vil belaste kommunens økonomi, fortæller Palle Frederiksen:

- Vi ved, at i slutningen af året bliver produktionen mere sårbar. Så vi forventer, at der bliver produktionsstop i løbet af efterårsperioden og i starten af vinteren, så derfor bliver vi formentlig nødt til at søge om en tillægsbevilling, siger Palle Frederiksen.