Inatsisartut vil tvinge KNR til at sende fra salen

Inatsisartuts formandskab med Lars-Emil Johansen i spidsen vil tvinge KNR til igen at sende direkte fra Inatsisartut på radioen. KNRs direktør mener, at det er problematisk, at politikerne vil blande sig så detaljeret i KNRs sendeflade.
Foto © : Nils Baum/Bureau for Inatsisartut
26. april 2017 06:59

KNR skal skrotte sin nye sendeflade på radioen og gå tilbage til at sende direkte fra samlingerne i Inatsisartut. Det mener formandsskabet i Inatsisartut.

Formandsskabet har fremsat et forslag, der vil pålægge Naalakkersuisut at udarbejde ny lovgivning som tvinger KNR til i "et nærmere fastsat omfang" at transmittere møderne.

Ifølge formandsskabet er det et demokratisk problem, at befolkningen ikke længere kan følge den lovgivende forsamling i radioen, siden at KNR i foråret 2016 gik væk fra at sende direkte fra Inatsisartut.

LÆS OGSÅ KNR radio sender ikke fra forårssamlingen

- Vort demokratiske system bygger på en forudsætning om, at befolkningen skal have adgang til at følge den lovgivende forsamlings drøftelser, skriver formandsskabet for Inatsisartut i begrundelsen for forslaget.

Direktør i KNR Karl Henrik Simonsen finder dog forslaget meget bekymrende:

- Det er i min verden en demokratisk glidebane, når man på den måde går ind og diktere den frie presse - som KNR er med nyhedsformidling - og bestemmer hvad vi skal sende, hvornår vi skal sende og hvordan vi skal sende det.

Formand for Dansk Journalist Forbund, Lars Werge, er ligeledes stærkt i mod, at politikerne vil blande sig, hvad KNR skal sende:

- På den måde forkorter de armslængdeprincippet. Og armslængdeprincippet er en garanti for at vi har frie medier. Frie medier er et grundlæggende aspekt i det at have et demokrati, siger Lars Werge.

En ekspert i public service kalder det problematisk, at politikerne vil ændre på de forhold, som KNR arbejder under, når der allerede er indgået en public service aftale. 

Men når politikerne vil lave nye lovgivning og altså lave rammerne om, er der ikke noget KNR kan gøre ved det, lyder det fra Michael Bruun Andersen fra Roskilde Universitet:

- Parlamenterne, regeringen og deres ministerier har jo altid, med baggrund i flertal i parlamentet, mulighed for og ret til at lave om på det vilkår som skal administreres indenfor.

Hverken formanden for Inatsisartut, Lars-Emil Johansen eller Naalakkersuisoq for kultur, Doris Jakobsen har ønsket at kommentere sagen overfor KNR.