Inatsisartut stopper teleliberaliseringen

Det lykkedes Siumut, IA og Partii Naleraq at få sat en stopper for yderligere teleliberalisering. Demokraterne kalder forløbet kritisabelt og useriøst.
04. juni 2016 16:45

Liberalisering af telemarkedet er stoppet, og der bliver dermed ikke åbnet op for flere aktører inden for det lukrativ mobilmarked. Det besluttede et flertal af Inatsisartut-politikerne her til eftermiddag.

Et flertal i Inatsisartut vedtog i stedet et ændringsforslag, der pålægger Naalakkersuisut at indstille liberaliseringen af fastnet- og mobiltelefoni.

De liberale måtte bøje sige

Det var en sammenslutning af partier helt uden relation til den normale fordeling, som fik held med at stoppe liberaliseringen.

Således samlede Siumut sammen med oppositionen, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq 16 stemmer for det nye forslag, mens Demokraterne og Atassut, sammen med løsgænger Naaja Nathanielsen stemte imod forslaget med deres seks stemmer.

Læs også Flertal imod en teleliberalisering

Ændringsforslaget blev fremsat i forbindelse med et punkt fra IA, som vil pålægge Naalakkersuisut  at  udarbejde  en  klar  ejerstrategi  for  Telepost, hvor også planerne  og  forventningerne  til  en liberalisering  skulle fremgå.

Nu har Inatsisartut i stedet vedtaget, at Naalakkersuisut skal udarbejde en ejerstrategi for Telepost, hvor en liberalisering af telemarkedet ikke skal være en løsning.

Kritisabelt og useriøst

Demokraterne gjorde det i deres mindretalsudtalelse klart, at de langt fra har været tilfredse med forløbet, hvor planlagte møder med Telestyrelsen ikke er afholdt angiveligt på grund af, at møderne i Inatsisartut trak ud.

- Flertallet i udvalget virker til at være komplet uinteresserede i at få objektive og faktuelle oplysninger fra Telestyrelsen, men foretrækker tilsyneladende at vedtage det fremlagte ændringsforslag på et helt igennem uoplyst grundlag, lyder svadaen fra Demokraterne som betegner forløbet som kritisabelt og useriøst.

Læs også Liberalisering af telemarkedet vil være en gevinst