Rosing: Inatsisartut køres ud på sidespor

Inatsisartut giver Naalakkersuisut blankocheck til at nedsætte kommissionen, der skal udforme den kommende forfatning for Grønland.
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
21. november 2016 16:34

Det møder kritik fra Demokraterne, der mener, at den lovgivende forsamling dermed afgiver al kontrol med udarbejdelsen af den kommende forfatning.

- Så har Inatsisartut ikke længere hånd i hanke med, hvordan kommissionen bliver nedsat, og hvad den præcist skal lave, siger medlem af lovudvalget Michael Rosing til KNR.

Vil ikke forsinke processen

I lørdags var Inatsisartut hasteindkaldt til at førstebehandle forslaget om en forfatningskommission, og sendte efterfølgende forslaget videre til behandling i lovudvalget.

Læs også Forfatningskommission hastes igennem Inatsisartut

Selvom udvalget i deres betænkning forud for tredjebehandlingen peger på det problematiske i, at man netop overlader det til Naalakkersuisut at udpege medlemmerne af kommissionen, valgte udvalget alligevel at indstille forslaget til vedtagelse med den begrundelse, at man ikke ønsker at forsinke igangsættelse af processen.

Men det er ifølge Michael Rosing et dårligt argument.

- For det første kan jeg ikke se, hvad det er, der haster, vi får ikke brug for denne her forfatning meget længe, så hvilken forskel gør et halvt år til eller fra.

Læs også Forfatningskommission skal nedsættes i 2017

Inatsisartut burde inddrages mere

Det er dog besluttet, at der skal nedsætte et ad hoc udvalg bestående af lovudvalget og repræsentanter fra de partier, der ikke i forvejen har en plads i lovudvalget, som skal holdes orienteret om arbejdet i forfatningskommissionen.  

Men stod det til Michael Rosing, burde man også inddrage ad hoc udvalget i arbejdet med at nedsætte kommissionen.

- Som så havde sat sig ned sammen med Naalakkersuisut og besluttet, hvad kommissoriet skulle være og, hvordan kommissionen skulle være, så det kunne blive behandlet i Inatsisartut. Sådan som det er nu, har Inatsisartut ikke noget at skulle have sagt, og det synes jeg er voldsomt bekymrende.