IMAK er bekymret

Lærernes forening påpeger en række problemer ved allerede næste år at indføre engelsk som første fremmedsprog.
Foto © : IMAK
17. oktober 2016 07:54

Det er med forundring, at lærernes forening, IMAK, har fulgt Naalakkersuisuts udmelding om, at engelsk allerede fra 2018 skal være første fremmedsprog i stedet for dansk. Det skriver formand Karl Frederik Danielsen.

Læs også IA og Siumut: Vi er ikke klar til engelsk som andetsprog

Han er forundret over, at Nalakkersuisut allerede har fastsat en dato, uden at dette overhovedet har været drøftet med alle folkeskolens interessenter.

Endnu mere undrer Danielsen sig over, at Naalakkersuisut ikke tage stilling til, hvordan engelsk skal integreres som undervisningssprog.

Læs også Ekspert: Engelsk som andetsprog vil påvirke hele vores kultur

Forskellen er, at hvis engelsk bliver et undervisningssprog, så skal undervisningen i for eksempel matematik, samfundsfag eller fysik til at foregå på engelsk. Og det rejser altså en række udfordringer anfører Danielsen.

- Hvordan sikres de nødvendige lærerresourser? spørger han og peger, at, der i dag er der ud af ca 1100 undervisere godt 100 fra andre lande, og det usikkert om de kan undervise på engelsk.

Læs også Inatsisartut skal diskutere engelsk som andetsprog

De 1000 grønlandske lærere vil også være udfordret, peger han på. I hvert fald viste evalueringen af folkeskolen, at der er stor mangel på grønlandske lærere, der kan overhovedet  kan undervise i engelsk, for slet ikke at tale om at undervise i andre fag på engelsk.

- IMAKs bestyrelse er meget bekymret for, at grønlandske lærere tvinges til at skulle undervise på og i engelsk uden at have de nødvendige forudsætninger herfor, siger Karl Frederik Danielsen.