IA: Vi må genforhandle forsvarsaftalerne

Der er ingen vej uden om at genforhandle forsvarsaftalen med USA og Danmark om brugen af Pituffik.
Foto © : MT Højgaard
Skrevet af Inge S. Rasmussen
13. juli 2016 14:24

Sådan lyder reaktionen fra Inuit Ataqatigiit oven på dommen i appelsagen om Exelis Services og servicekontrakten på Pituffik. 

- Det der står fuldstændigt klart nu er at vi ikke kan sætte vores lid til skiftende servicekontrakter i forhold til Pituffik. Derfor må vi genforhandle forsvarsaftalerne, siger formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, der peger på at brugen af Thule-basen har ændret sig. Der er færre mennesker nu end før og dermed færre indtægter. For ikke at tale om praktik- og lærepladser.

Derfor er det også realistisk at tro, at amerikanerne og danskerne vil sætte sig til forhandlingsbordet, vurderer Inuit Ataqatigiits formand.

- Der er jo ingen tvivl om, at alle kan se, at brugen af Pituffik har ændret sig over tid. Og der er heller ikke nogen tvivl om, at alle kan se hvad den her sag - som jo har kørt over flere år - at der har været nogle uklarheder i de politiske aftaler, som gør at der er noget skal rettes op. Desuden har vi jo tidligere kunnet genforhandle aftaler og sikre tillægsaftaler. 
Så jeg mener, og vi mener fra Inuit Ataqatigiit, at det er realistisk at tage det her op igen.

Læs også Exelis er ifølge domstol dansk