IA: Løsgænger savnede at blive hørt

Mangel på inddragelse i beslutningerne i Inuit Ataqatigiit har været en af årsagerne til, at en af partiets store stemmeslugere sidste uge meldte sig ud af partiet. Derudover mener hun, at partiet skal være mere klar i sin holdning om flygtninge.
Foto © : Angu Motzfeldt
10. marts 2016 13:21

Naaja Nathanielsen mener ikke at hun blev taget med på råd, da Inuit Ataqatigiit til nytår gik ud med forslaget om at skære 10 mio. kroner i bloktilskuddet om året. Også selv om Naaja Nathanielsen på det tidspunkt var finanspolitisk ordfører.

- Jeg har ikke været en del af nogen forudgående drøftelse eller diskussioner om det her forslag, eller hvordan man kunne implementere det i virkeligheden. Og hvor man skulle finde kompenserende indtægter, og hvordan man ville sikre, at det forslag ville genere noget vækst et andet sted.

Det er et af de afgørende punkter, som Naaja Nathanielsen ikke vil kunne forsvare på den kommende forårssamling i Inatsisartut. Også når det handler om, hvorvidt Grønland bør tage flygtninge.

- En forespørgselsdebat er en føler, man stikker ud til de andre partier, hvor man siger: Se, vi vil gerne, men de andre vil ikke. For mig er det ikke vidtgående nok, og det er ikke i tråd med det, der faktisk burde være partiets politik. Nemlig, at man helt klart kan melde ud, at vi i dag er stærke nok til at tage imod et meget lille antal i den værste flygtningekrise, verden står over for.

Siden Naaja Nathanielsen blev valgt ind i Inatsisartut i 2009, har hun anset partiet som et sted, hvor der var plads til forskelligheder, men det mener hun sidenhen har ændret sig.

- Jeg har hidtil oplevet IA som et parti, hvor man godt kunne have forskellige meninger. Men jeg har også måtte konstatere, at det har været svært at komme igennem med de synspunkter, der endte med at afgøre mit exit, sagde Naaja Nathanielsen.

Radioavisen har forgæves forsøgt at få en udtalelse fra formand Sara Olsvig.