IA: Flyt dato for afgifter

IA opfordrer til, at Naalakkersuisut ændrer datoen for ikrafttrædelsen af afgiftsforhøjelserne på fyrværkeri og slik, der blev vedtaget i forbindelse med finansloven for 2016. Processen var urimelig overfor de forretningsdrivende, mener partiet.
Foto © : Angu Motzfeldt
Skrevet af Thomas Munk Veirum
11. januar 2016 06:04

- Jeg synes, at der skal være en fast procedure i Naalakkersuisut, så man først fremsætter afgifter, når man ved, hvordan de skal se ud, og at man vedtager dem samme dag, siger Naaja Nathanielsen, medlem af finansudvalget for IA.

Hun mener, at forløbet om vedtagelsen af afgiftsforhøjelser, der skulle mindske underskuddet i landskassen i 2016, var dybt urimelig over for de forretningsdrivende, der mistede et stort beløb, da afgifterne blev indført med tilbagevirkende kraft.

Læs også Partii Naleraq: Naalakkersuisut har ført os bag lyset

- Man kan ikke forvente, at de forretningsdrivende sidder med en spåkugle og ser ud i fremtiden. Da forslaget blev fremsat, var der også en kødafgift med. Skulle man så have ladet kødprodukter stige? Den afgift endte jo med at ryge helt af bordet, siger Naaja Nathanielsen.

Forslaget om forhøjelse af afgifter på blandt andet slik og nye afgifter på fyrværkeri blev sendt til Inatsisartut 20. august 2015, men forslaget blev først 3. behandlet og endelig vedtaget 23. november.

På baggrund af et svar på et paragraf 37 spørgsmål mener Naaja Nathanielsen, at Naalakkersuisut har mulighed for at fremrykke datoen for afgiftsforhøjelserne for at mindske forretningernes tab, hvilket Naalakkersuisut ifølge Naaja Nathanielsen bør gøre.

Læs også Fyrværkeripriser stryger til vejrs

- Jeg kan kun tolke det sådan (§37 svaret, red.), at det er en form for efterrationalisering, og at Naalakkersuisut lige så godt kunne vælge at lade afgiften gælde fra da Inatsisartut vedtog den, hvilket jeg vil synes, er det mest rimelige, siger Naaja Nathanielsen.

Tidligere på ugen meddelte Partii Naleraq, at Inatsisartut var blevet ført bag lyset i sagen afgifterne, der blev indført i forbindelse med finansloven for 2016 på blandt andet slik. Partiet vil indkalde Inatsisartut til et ekstraordinært møde om sagen.

Læs også Naalakkersuisut neddrosler afgiftspakken

Det, mener Naaja Nathanielsen, dog ikke er nødvendigt.

- Det er jo enormt dyrt at indkalde Inatsisartut, men jeg synes, at det kan klares meget mere enkelt. Nemlig at Naalakkersuisut i stedet for vælger en ny dato for lovens ikrafttrædelse, og det skal være den dag, hvor Inastsisartut vedtog loven.