IA: For dyrt at dele Qaasuitsup Kommunia nu

Før Qaasuitsup Kommunia bliver delt op i to, så skal de samtlige kommuner revurderes, mener Inuit Ataqatigiit fra Qaasuitsup Kommunea.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
12. januar 2015 17:35

 

Qaasuitsup Kommuneas borgmester, Ole Dorph, har i sin nytårstale afgivet et løfte om at dele Qaasuitsup Kommunia i to, og det vil ske i forhold til borgernes ønske, efter folkeafstemningen i foråret sidste år.

Og før alt dette bliver realiseret, så ønsker kommunalbestyrelsesmedlem i Qaasuitsup Kommunia, Ane Hansen, at man først går ind og løser de opgaver der allerede ligger, hos de fire kommuner. 

 

Læs også ANALYSE Kommuneopdeling ligger på Siumuts bord

 

- Det er meget vigtigt at undersøge og revurdere det først, for at de andre kommuner ikke skal være pålagt flere opgaver, og omvendt, i forhold til de andre, siger IA's kommunalbestyrelsesmedlem i Qaasuitsup Kommunia Ane Hansen til KNR.

Ifølge koalitionsaftalen skal kommunen deles op i to, således at den anden kommune vil være i Nord og den anden i Diskobugten.

Koalitionen vil igennem borger-afstemning finde frem til, om Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq skal høre under Nord-kommunen og Ilulissat, Qasigiannguit, Qeqertarsuaq, Aasiaat og Kangaatsiaq under Diskobugtens-kommune.

 

       Læs også Borgmesterit ukiortaami oqalugiaataat 2015 - Qaasuitsup Kommunia 01.01.2015

 

- Hvis kommunerne skal se ud som Naalakkersuisut foreslog, kræver det en evaluering i solidaritet. Og med hensyn til at økonomien i kommunen vil fortsætte som den gør i dag, har vi altså ikke set nogle beviser for, at det kommer til at gå godt, siger Ane Hansen, og påpeger at tanken om omfordelingen af kommunerne er begyndt at stå i vejen for de fire kommuners udvikling.

- Derfor kræver vi øjeblikkelig udvikling, vi kræver også at Naalakkersuisut kommer med klare og tydelige handlingsplaner i nærfremtid.

 

Uklart budskab

Og i den nye koalitions udmelding i koalitionsaftalen, skal kommunen komme med forslage til hvordan kommunen skal omlægges, præcis ligesom borgmester Ole Dorph meldte ud i sin nytårstale.

- Det er svært at sige noget om det, da det ikke var helt tydeligt hvad det var han mente. Jeg er også klar over at selve borgmesteren, viceborgmesteren og hans partifæller selv var imod omlægningen af kommunen i starten, derfor synes jeg at det er på tide at de bliver mere tydelige over hvad de vil omkring emnet, siger Ane Hansen. 

Det har ikke været muligt at få fat på Ole Dorph til en kommentar.