IA bekymret for forsvarsforhandlinger

Selv om Danmark bebuder en øget forsvarsindsats i Arktis, er Inuit Ataqatigiit skeptisk. Grønlands folketingsmedlemmer er nemlig ikke inviteret til forsvarsforhandlingerne - endnu.
Foto © : Forsvaret
16. november 2015 04:46

De danske partier står over for at skulle forhandle et nyt forsvarsforlig på plads i det nye år.

Et forlig, der bl.a. skal fastlægge, hvor mange penge Danmark skal bruge på at sikre beskyttelsen og overvågningen af Arktis. Men de nordatlantiske mandater har traditionelt ikke været indkaldt til forhandlingerne, og det bekymrer IA’s folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen.

- Jeg så rigtig gerne, at vi kom med til forsvarsforligsforhandlingerne. Lige nu foregår det jo lidt bag lukkede døre, hvor det er de danske partier, der er med i de her forhandlinger, siger hun til KNR.

Læs også Ministerie udskyder arktisk forsvarsrapport

Selv om Arktis ifølge den danske regering står højt på listen, når det gælder Forsvarets fremtidige opgaver, frygter Aaja Chemnitz Larsen, at det ikke bliver prioriteret højt nok hos hendes danske kolleger.

- Jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvilket fokus de har. Men jeg kan være bekymret for, om de har nok fokus på Arktis, siger hun.

 

Formand: Grønland skal med ved forhandlinger
Hos Forsvarsudvalgets formand, Rasmus Jarlow fra Det Konservative Folkeparti, er der ingen tvivl om, at Grønlands mandater skal være med ved bordet, når forhandlingerne tager fat.

- Jeg forstår godt, at der er nogle grønlandske folketingspolitikere, som har et meget stort behov for at være med i diskussionerne, og det skal de også være.

- De skal også være med i forligskredsen omkring det næste forsvarsforlig. Det skal der ikke være nogen som helst tvivl om. De er folketingsmedlemmer på lige fod med alle andre, siger Rasmus Jarlow til KNR.


Tvivl om kampfly
Siumuts Aleqa Hammond kritiserede også i denne uge den danske regering for ikke at være tilstrækkelig klar i mælet, når det handler om Danmarks kommende indsats i Arktis, især i forhold til sikkerheden i og omkring Grønland.

Læs også Regeringen vil undgå atomvåben med uran fra Grønland

Hun mener bl.a. at Danmark bør droppe et muligt indkøb af de omdiskuterede F-35 Joint Strike Fighter-kampfly, fordi flyene er bedre egnede til angreb end overvågning. Og det er frem for alt overvågning, som er vigtigt for Grønland, mener Aleqa Hammond.

Men intet er besluttet endnu, siger Rasmus Jarlow.

- Vi har ikke besluttet endnu, at det bliver F35, så man kan ikke sige, at vi skal ‘droppe’ noget, siger han men erkender, at F-35-typen er en stærk kandidat på indkøbslisten over nye kamfly-typer.

 

Vil undgå arktisk oprustning

Men det har ikke så stor relevans i forhold til Arktis, mener han.

- Vi har dog ikke noget ønske overhovedet om, at vi skal have fast udstationerede kampfly i Arktis. For vi vil faktisk meget, meget gerne undgå en oprustning i Arktis.

- Derfor er det i første omgang meget vigtigt, at vi har overvågning i de Challenger-fly, vi har. Det er hovedopgaven i Arktis, siger Rasmus Jarlow.