IA: Amerikanerne skal overholde deres løfter

Firmaet bag den kommende servicekontrakt på Thule-basen stiller krav om amerikansk uddannelse til stilling på basen. IA kritiserer opslaget - Exelis afviser kritik.
Pituffik mod Dundas Foto © : Per Emanuelsen/KNR
29. april 2015 13:41
Versionist Erna Lynge

Det amerikansk-ejet firma, Exelis Services A/S, som 1. oktober overtager servicekontrakten på Thule-basen, har opslået en stilling som ‘Assistant Airfield Manager’ til basen. En stilling på service-området med ansvar for flyvetekniske opgaver, står der i opslaget.

Kravet til ansøgere er blandt andet en uddannelse og erfaring inden for ICAO, som er FN’s navigations-system og / eller en uddannelse inden for USA’s nationale og militære flyve-system. Det sidstnævnte krav har fået folketingsmedlem Johan Lund Olsen fra Inuit Ataqatigiit op af stolen.

- Der er et eller andet galt her. Vectrus og Exelis har jo selv tidligere i pressemeddelelser og offentligt udtalt, at de går primært efter dansk og grønlandsk arbejdskraft. Og at de vil overtage de nuværende personale på uændrede vilkår. Men virkeligheden siger jo noget helt andet, siger Johan Lund Olsen til KNR.

Han ønsker nu udenrigsministerens kommentar i sagen og mener i øvrigt, at Exelis / Vectrus bør indstille alle jobopslag, så længe Grønland og Danmark stadig forhandler med USA omkring den periodemæssige længde af Exelis’ kontrakt.

Se stillingen her: Exelis Services jobopslag til Pittufik


Exelis: Overholder blot kontrakt

Men hos Exelis Services A/S kalder talsmand Kim Ruberg kritikken for ‘forfejlet og uberettiget’.

Kravene til stillingen er nemlig ikke bestemt af Exelis selv, men formuleret i udbudsmaterialet fra det amerikanske luftvåben og i selve den indgået udbudskontrakt med USA, siger han.

- Jobopslaget er formuleret på præcis samme måde, som de betingelser, der er stillet til os i kontrakten. I kontrakten er en række jobs formuleret meget, meget præcist til, hvad kriterierne er for den person, der skal sidde i den stilling. Og det er præcis de kriterier, vi har stillet i jobopslaget, siger Kim Ruberg.

Exelis: Alle kan blive genansat

Alle nuværende ansatte på Thule-basen, der i dag er ansat hos Greenland Contractors, er blevet tilbudt genansættelse hos Exelis Services, oplyser Kim Ruberg. Også hvis genansættelsen kræver opkvalificering. 

- Vi har tilbudt samtlige ansatte på Thule-basen, at de kan fortsætte i deres stillinger på samme betingelser og i det omfang, at der bliver brug for en opkvalificering - og det er muligt - så hjælper vi dem med den opkvalificering.

Stillingen som 'Assistens Airfield Manager' er i dag besat af en person med dansk statsborgerskab ansat hos Greenland Contractors I/S. Og hos Exelis Services A/S ser man gerne, at personen bliver genansat i stillingen efter 1. oktober, hvis han opnår de påkrævede kvalifikationer, siger Kim Ruberg. Også selv om det lyder svært at leve op til, når kravet er faglig erfaring fra det amerikanske forsvar:
 

- Vi ved jo ikke, om det har været et kriterium også til den tidligere stillingsbetegnelse (med erfaring fra det amerikanske forsvar, red.). Der er en række stillinger, som typisk har med flysikkerhed at gøre, hvor der er nogle helt specifikke krav til, at det kan passe ind i det amerikanske system. Det er jo en amerikansk militærbase, så det er jo ikke underligt.