PITUFFIK IA: Aleqa kan ikke løbe fra ansvaret

Selvom advokatundersøgelsen, som KNR har fået aktindsigt i, konkluderede, at direktøren for Udenrigsdirektoratet havde hovedansvaret for, at de nye udbudsregler blev godkendt. Så påpeger formanden for Inuit Ataqatigiit, at Aleqa Hammond bærer en stor del af ansvaret.
Sara Olsvig Inuit Ataqatigiit
Foto © : KNR / Paarnaq Hansen
Skrevet af Jonas Fievé
15. januar 2016 15:44

Formanden for IA, Sara Olsvig, mener ikke, at advokatundersøgelsen frifinder den daværende formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, for ansvar i forbindelse med godkendelsen af de nye udbudsregler.

- Man kan aldrig skubbe ansvaret hen på embedsfolk. Den daværende formand for Naalakkersuisut, som vi kan læse i rapporten, har været klar over, at der skulle til at ske ændringer med de kriterier, som var helt centrale for, at Grønland får nok udbytte af servicekontakten på Pituffik, siger Sara Olsvig til KNR.

Læs også  Aleqa Hammond: Ingen kommentarer

Naalakkersuisut har sovet i timen

Tidligt i forløbet overlod Aleqa Hammond nemlig ifølge advokatundersøgelsen hele sagen til embedsmændene, og de konkluderede.    

at Aleqa Hammond ikke gav indtryk af, at arbejdet med kriterierne havde en politisk rækkevidde, og at hun som udgangspunkt opfattede det som noget administrativt. Står der i advokatundersøelsen.

Her fejler den forhenværende formand for Naalakkersuisut ifølge Sara Olsvig.

- Hun skulle selvfølgelig havde krævet at følge sagen tæt og, at blive orienteret og derefter orientere resten af Naalakkersuisut, og derefter have tingene op til drøftelse særligt, da man skulle godkende de kriterier, som skulle udformes.

Læs også  Dansk udenrigsminister afviser at kommentere undersøgelse

Det er et politisk ansvar

Sara Olsvig vil ikke forholde sig til, om det skal have konsekvenser for direktøren for Udenrigsdiraktoratet, Kai Holst Andersen, at han ifølge advokatundersøgelsen bærer hovedansvaret for, at Selvstyret godkendte de nye udbudsregler, som tillod et amerikansk skuffeselskab at byde på opgaven.

Hun mener derimod, at det er på tide at Nalakkersuisut melder sig på banen.

- Jeg mener, at det nuværende Naalakkersuisut nu må tage bladet for munden, og melde klart ud, hvilken rolle, som Naalakkersuisut har haft i den her sag.

Sara Olsvig mener ikke, at advokatundersøgelsen var uvildig, og kræver derfor, at der bliver lavet en ny undersøgelse, hvor det politiske ansvar fastlægges.

- I den her rapport er det Nalakkersuisut, som har lavet , og har bedt om lige præcist, hvad der skal undersøges. Så vi er nødt til at se det fra endnu flere vinkler, siger formanden for IA, Sara Olsvig.