IA advarer imod lufthavnsudvidelser

IA bakker ikke op om lufthavnspakken
13. november 2015 18:07

Under torsdagens debat om Naalakkersuisuts lufthavnspakke, stod det klart, at IA og Partii Nalaraq er i mod forslaget.

- De svage i samfundet betaler for, at millionærerne skal have muligheden for at flyve. Lufthavne og lignende burde bygges på deres regninger, sagde IAs medlem af anlægsudvalget Kalistat Lund fra talerstolen i Inatsisartut under torsdagens debat.

IA kunne altså ikke tilslutte sig lufthavnspakken, der er en hensigtserklæring til Naalakkersuisut, så Naalakkersuisut kan gå videre med planerne om at udvide de to landingsbaner i henholdsvis Nuuk og Ilulissat og bygge tre nye i Qaqortoq, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

Læs også Lufthavnspakke sendt videre

IA mener ikke, det er nødvendigt med opgraderingen af Nuuk og Ilulissat til Atlant lufthavne.

- Vi synes, at Kangerlussuaq og til tider Narsarsuaq forstsat skal være indgangen til landet, siger Kalistat Lund.

Udvidelsen af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat har højeste prioritet i lufthavnspakken og skal stå færdig i henholdsvis 2018 og 2019, hvis planen skal overholdes. Det kan IA ikke tilslutte sig.

Læs også VIDEO Finansiering forlænger debat om landingsbaner

- Det er pinligt den måde tingene hænger sammen i dag. Den mislykkede forsøg på øge lufttrafik ved at bygge flere lufthavne bliver gentaget. Derfor skal man ikke forlænge lufthavne, bare fordi man har følelser for byen, siger Kalistat Lund.

Det andet oppositionsparti - Partii Naleraq - er også imod lufthavnspakken, der lægger op til investeringer på omkring 2 milliarder kroner, såfremt alle dele af pakken føres ud i livet.

Forslaget er nu sendt tilbage til anlægsudvalget, og det er sat til anden behandling i Inatsisartut 2. december.