IA ønsker omfordeling af ekstra penge til Piareersarfiit

Naalakkersuisut vil tilføre 23 millioner kroner til Piareersarfiit - IA vil hellere styrke efterskoler, højskoler og sociale virksomheder.
- Hvis du er 16 år og skoletræt, er jeg ikke sikker på at piareersarfiit er det rette sted. Det er mere for dem, der ved, hvad de vil, og det var også tanken fra starten, siger Naaja Nathanielsen. Foto © : KNR
16. november 2015 12:27

I Naalakkersuisuts finanslovsforslag for 2016 lægges der op til, at Piareersarfiit får tildelt yderligere 23 millioner kroner, for at afhjælpe ungdomsarbejdsløshed. Inuit Ataqatigiit ønsker den ekstra bevilling fordelt mellem flere forskellige typer af uddannelse.

Under den sidste del af finanslovsforhandlingerne arbejder Inuit Ataqatigiit for at de ekstra midler, der er afsat til Piareersarfiit, fordeles anderledes.

- Der er flaskehalse inden for området, og vi mener heller ikke, at piareersarfiit er løsningen for alle unge. De løfter et godt stykke arbejde, men vi mener, man bør sprede den indsats over på folkehøjskoler, efterskoler og socialevirkeomsheder, der arbejder med at gøre unge klar til livet, siger Naaja Nathanielsen, medlem af finansudvalget for Inuit Ataqatigiit til KNR.

Læs også Få tal i finanslovsdebatten

IA ønsker at bruge i alt 13 af de 22 millioner kroner, der er afsat til at styrke Piareersarfiit, til andre typer af uddannelse. 5 millioner skal bruges på højskoler, 5 millioner til efterskoler og endelig skal 3 millioner bruges på såkaldt sociale virksomheder.

- Hvis du er 16 år og skoletræt, er jeg ikke sikker på at piareersarfiit er det rette sted. Det er mere for dem, der ved, hvad de vil, og det var også tanken fra starten, siger Naaja Nathanielsen.

Naaja Nathanielsen fremhæver, at såkaldte sociale virksomheder kan være med til løfte unge med særlige behov, hvorfor de også bør støttes med flere penge.

Læs også VIDEO IA sætter fokus på unge arbejdsløse

- Man har fat i den unge fra morgenstunden til om aftenen, men tilrettelægger tiden på en anden måde, man laver meget idræt sammen. Så man tager hele mennesket med ind i forløbet og bruger hele kroppen og ikke bare hjernen, siger Naaja Nathanielsen.

Radioavisen arbejder på en kommentar til IAs forslag fra Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, Randi Veastergaard Evaldsen.