VIDEO IA’er, Siumutter og Atassutter står sammen om ny lufthavn til Qaqortoq

Mens flere politikere i resten af landet vil udnytte de 371 millioner kroner, som Naalakkersuisut har øremærket til en ny lufthavn i Qaqortoq, til andre tiltag, så vil sydgrønlandske politikere beholde lufthavnen.
22. oktober 2014 16:14

- Selvfølgelig bør vi have en lufthavn i Qaqortoq, siger Siumut-politikeren Pitsi Høegh og mener, den vil være med til at udvikle Sydgrønlands største by.

- For i dag er der mange, som bare flygter. Derfor bør vi bruge alle vores kræfter på at realisere lufthavnen i Qaqortoq, siger hun til KNR.

Kelly Berthelsen fra Inuit Ataqatigiit mener, behovet er stort, fordi byen er fyldt med studerende og den nuværende helikoptertransport er for dyr i længden.

- Hvis lufthavnen bliver realiseret, så kunne midlerne til servicekontrakterne bruges til bedre formål. Vi bør jo gøre op med de faste årlige udgifter, hvis vi skal fremtidssikre os, siger Kelly Berthelsen.

Dyrt at komme ud og hjem
Bentiaraq Ottosen er en af dem, som læser på Campus Kujaleeq. Den 20-årige stiller op for Atassut.

- Det er vigtigt, at Qaqortoq får sin egen lufthavn, siger den unge politiker, som slår på, at det er alt for dyrt at komme til Qaqortoq via Kangerlussuaq.

- Det er også dyrt først at skulle rejse via Narsarsuaq for at rejse videre, siger han.

Alle tre mener, den vil være en investering i fremtiden.

- Befolkningens problemer skyldes jo, at vi simpelthen ingen penge har.

- Og hvis arbejdspladserne skal skabes fx i råstofsektoren, så skal vi jo bruge lufthavnen til formålet. Kan vi realisere den, vil det betyde færre triste skæbner, siger Pitsi Høegh.