Speciale: Hvordan fastholder man akademisk arbejdskraft?

For få karrieremuligheder, boligmangel, stort arbejdspres og en for tung ansvarsbyrde er nogle af årsagerne til, at det er svært fastholde akademisk arbejdskraft her i landet.
Foto © : Camilla Dam/KNR
06. januar 2017 07:06

Sådan lyder nogle af resultaterne fra et speciale fra Aalborg Universitet, AAU, skriver magasinet AAU Matchmaker.

I et forskningsprojekt har den specialestuderende, Verena Huppert fra Arctic Studies sammenlignet Nuuk med den Canadiske by Charlottetown.

Begge byer har udfordringer med at tiltrække og fastholde højtuddannede medarbejdere. De unge rejser væk for at uddanne sig, men kommer ikke tilbage eller uddanner sig i byen, men rejser væk for at finde arbejde.

Projektet viser, at de lokale akademikere vælger Grønland fra på grund af strukturelle problemer, altså at der er mangel på børnepasning eller boliger. Men også arbejdsmiljø med stort arbejdspres og for stort ansvar spiller en negativ rolle.

Verena Huppert har dog også nogle bud på initiativer, der kan være med til at løse nogle af udfordringerne. I Charlottetown har man et helt departement, der arbejder med rekruttering og fastholdelse og det kunne man måske lære af i Grønland, mener Verena Huppert.

Også Nuuk har et godt initiativ med at tilbyde sommerjob til studerende. Det giver de studerende erfaring og netværk i det grønlandske erhvervsliv, som kan få betydning for kommende jobvalg, mener Verena Huppert.

Hun vurderer dog, at økonomiske gulerødder ikke har den store effekt. For eksempel hjælper Selvstyret med tilbagebetaling af studielån ved bosætning i Grønland og et canadisk tiltag giver 1000 dollar for at skaffe en ny kollega. Men det gør ikke den store forskel, mener hun.