ATASSUT I KRISE Hvem vil være formand?

Atassut skal vælge ny formand på søndag, der er bare et problem. To dage før valget har ingen meldt sig på banen som kandidat.
Skrevet af Dorthea Johansen
17. februar 2017 10:42

Et af Grønlands historisk største partier, Atassut, skal finde en ny formand søndag. Det sker efter, at den tidligere formand, Knud Kristiansen, pludseligt trak sig tidligere i år.

Atassut er i dyb krise. Vælgerne svigter og indtil videre er der ikke nogen, der har meldt deres kandidatur til posten som ny formand.

Tidligere formand Gerhardt Petersen lægger heller ikke skjul på, at det bliver vanskelligt for den nye formand.

- Der er da ingen tvivl om, at det bliver en stor opgave for den kommende formand. Det er der ingen tvivl om, siger Gerhardt Petersen.

Knud Kristiansen er langtfra den eneste fremtrædende Atassut politiker, der har forladt partiet. Finn Karlsen, Jens Immanuelsen, Kristian og Nikolaj Jerimiassen, er blot nogle af de navne, der har sagt farvel til partiet.

LÆS OGSÅ Balladen om Atassut fortsætter

Gerhardt Petersen er ikke i tvivl om, hvor det er gået galt.

- Det er selvfølgelig de mange store interne stridigheder, der har kostet de mange mandater, siger Gerhardt Petersen.

Derfor er der brug for en samlende figur og fungerende formand, Qulutannguaq Berthelsen, håber at den rette kandidat dukker op. Men:

- Der er endnu ikke nogen, der har meldt sit kandidatur til formandsposten, siger Qulutannguaq Berthelsen.

Klar politik efterlyses

Den nye formand får blandt andet til opgave at lægge en klar politik.

Gerhardt Petersen mener, at uenigheden om topskat, fiskerikvoter, radioaktive råstoffer er nogle af de emner, som partiet skal finde et klart ståsted i forhold til.

- Atassut skal få formuleret deres partiprogram, forstået på den måde, at klaregøre de liberale politiker, som det har, siger tidligere formand for Atassut, Gerhardt Petersen.

Han siger også, at partiet skal være bedre til at forberede de unge medlemmer til at tage roret i partiet, så der ikke dannes et tomrum, når de rutinerede kræfter går på pension.

Se mere i Qanorooq fredag aften klokken 19.00 og 21.00.

LÆS OGSÅ Knud Kristiansen forlader Atassut