Homoseksuel vielse, hesteglad isbjørn og mystisk hytte var årets mest læste

2016 bød på en lang række spændende, sjove og historiske begivenheder. På webredaktionen har vi samlet de historier, der blev læst allermest i året, der snart er gået.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
27. december 2016 07:47

Her på KNR bringer vi hver dag artikler, der handler om alt fra fiskekvoter til fjeldgængere. Vi bringer også mange historier om, hvad politikere mener og foreslår, og hvilke konsekvenser det har for dig og mig. Men det er sjældent de historier, der er på toppen af mest-læste-listen, når året skal gøres op. 

I 2016 er det tilgengæld historier om en mystisk hytte i Sydgrønland, Grønlands første homoseksuelle vielse og en hesteglad isbjørn, der blev skudt af en fåreholder.

Der blev også plads til to historier om Aleqa Hammond, en deltager i Miss Danmark og en canadisk trawler på listen over de ti mest læste historier, som vi har samlet her:

Nummer 1:

Vi starter fra toppen. Årets mest læste historie handler om fundet af en mystisk hytte, som arkæologer fandt frem til i Sydgrønland. Faktisk fandt de blot en stenformation, men det viste sig at være resterne af en lille, bådformet hytte, som formentlig er fra 1200-1400 tallet. Læs hele historien og se videoen, der hører til, her.

Nummer 2:

Vi bliver i den sydlige del af landet. Men dog i det mere aktuelle hjørne. I februar var Malik Frederiksen nødt til at skyde en isbjørn, da den kom for tæt på hans familie og det fåreholdersted, han har ved Tasiusaq tæt på Nanortalik. Inden da havde isbjørnen spist en af Malik Frederiksens ni heste. Læs hele historien og se billederne her.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto © : Malik Frederiksen

Nummer 3:

Laila Mølgaard og hendes kæreste Henriette Simonsen blev forlovet i 2013, men først den 1. april 2016 fik de lov til at blive gift ved et kirkebryllup. Indtil da havde det ikke været lovligt for homoseksuelle par at indgå ægteskab ved et kirkebryllup her i landet. 1. april 2016 var med andre ord en historisk dag. Ikke bare for Laila og Henriette, men for hele Grønland. Se video og billeder fra den store dag og læs hele historien her.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto © : KNR

Nummer 4:

Lørdag d. 16 januar omkom en 57-årig dansk mand på Ukkusissat (Store Malene). Manden var gledet og faldt ud over en skrænt fra toppen af fjeldet. Politi, brandfolk og en helikopter deltog i eftersøgningen, efter et vidne havde set manden falde. Redningsholdets udsendte læge kunne på stedet konstatere, at manden var afgået ved døden efter skader i forbindelse med faldet fra fjeldtoppen. Du kan læse den dramatiske historie om eftersøgningen her. 

Nummer 5:

I august trak Aleqa Hammond igen overskrifter, efter hun havde brugt sit kreditkort fra Folketinget til at private indkøb i blandt andet Brugseni og byggemarkedet Stark. Det bragte en masse artikler med sig, men særligt én artikel var populær.

Tirsdag d. 23 august blev den tidligere parti- og naalakkersuisut-formand smidt ud af Siumut. Forklaringen på den beslutning sendte den nuværende parti- og naalakkersuisut-formand ud samme dag, og den var en af årets mest populære artikler. Læs eller genlæs hans forklaring på beslutningen her.

Nummer 6:

Det var med de bedste intentioner, at Miss Danmark-finalisten Nicoline Nivi Walsted, der er dansk/grønlænder, lagde et billede på Facebook af det kostume, som hun ville bruge i finalen. Hun havde nyfortolket den traditionelle grønlandske nationaldragt med et sensuelt tvist´, som hun selv forklarede. Det blev dog ikke taget lige godt imod af alle.

- Det er på ingen måde personligt, men jeg synes det er plat at udstille vores nationaldragt på denne måde, OG det er ikke kunst, var der blandt en, der skrev som kommentar til billedet.

Men Nicoline Nivi Walsted rystede ikke på hånden. I finalen havde hun sin version af den grønlandske nationaldragt på. Det var dog ikke nok til at vinde. Læs hele historien her.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto © : Nicoline Nivi Walsted

Nummer 7:

Søndag den 21. februar ramte den canadiske trawler F/V Saputi et isfjeld i Davisstrædet og fik revet hul i skroget. Tirsdag d. 24 februar ankom skibet sikkert til Nuuk, ekskorteret af inspektionsfartøjet Knud Rasmussen. Alle 30 personer ombord kom sikkert, men trætte i land.

Artiklen fortsætter under videoen

SAR Davis Strait/ ReS Détroit de Davis

Nummer 8:

Folketingspolitikeren Aleqa Hammond har allerede været med på listen en gang. Men hun er også repræsenteret i en overskrift i årets ottende mest læste historie på KNR.gl. Den 23. august smed hendes parti, Siumut, hende ud.

Partiet gav Aleqa Hammond et ultimatum, efter hun blev afsløret i at have brugt Folketingets kreditkort til private indkøb. Stik imod reglerne. Hun fik besked på at forlade sin plads i Folketinget, hvis hun ville blive i Siumut. Det sagde hun nej til, og samtidig sagde altså hun farvel til det parti, hun var formand for frem til 2014.

Senere blev hun også smidt ud af det røde valgforbund i Folketinget, da hun valgte at lave en aftale med regeringspartiet Venstre, der sikrede hende posten som formand for Grønlandsudvalget. Læs historien om hendes exit fra Siumut her

Nummer 9:

I maj måned behandlede Qulaarpaa emnet vold i hjemmet. En af de modige kvinder, der stod frem var en selvsikker kvinde med sine meningers mod, når hun fremførte sine synspunkter fra Inatsisartuts talerstol. Men under de langærmede trøjer og halstørklæder gemte hun på en dyster hemmelighed. Hun blev i årevis udsat for vold af sin ægtemand, indtil hun sagde stop. Her kan du læse hendes modige fortælling om et liv med vold, som allerede har rørt flere tusinde læsere.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto © : KNR

Nummer 10:

I oktober vakte den daværende naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, kraftig debat, da hun kommenterede de nye danske SU-regler. Hun mente ikke, der var grund til at give de grønlandske studerende særregler, selvom de risikerede at blive ramt af de danske nedskæringer i SU'en.

Hun sagde blandt andet: Vi (Rigsfællesskabet, red.) betaler hele deres uddannelse. De betaler nul kroner. Og så betaler vi også oveni deres lån, som de har brugt på til - jeg ved ikke hvad… computer, iPhones og rejser. Så jeg synes, at der er plads til at stramme op. Og det blev altså til årets tiende mest læste artikel på KNR.gl. Læs historien her.

Og hermed slutter vores liste for 2016. Tak fordi i læste med. Vi ses i 2017.