Hjemløs fisker: Havet er mit rigtige hjem

42-årige Thomas West Christensen, Erneeraq, længes efter at komme ud at fiske igen. På havet føler han sig aldrig hjemløs, der har han hjemme.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Simon Uldum -
30. oktober 2015 14:00

- Livet som fisker gav mig en stor følelse af frihed. Hver morgen vågner man op til en ny verden - den smukke natur, solopgangen og så er der også  solnedgangen. Jeg har altid set havet som mit hjem.

Det fortæller Thomas West Christensen, der er hjemløs fisker og bor sammen med hunden Thyra om bord på sin sejlbåd "Beathe Wille", som han har brugt sommeren på at sætte i stand.

Før lød adressen på Avedøre Station og andre steder i København med sovepose på gaden, men nu er han lidt tættere på havet igen. I en sejlbåd, som er hans helt egen.

Allerede som 13-årig stak han til søs. Han var blevet smidt ud af skolen og livet på havet blev hans kald. Først med mindre rejekuttere og senere med store fabrikstrawlere. Ofte var han til søs i 10-11 måneder i træk, og når han endelig tog fri søgte han med det samme hyre på andre trawlere, for han så og ser stadig havet som sit rigtige hjem.

- Når et togt var ovre kunne jeg ikke være på land i længere tid. Jeg længtes efter at komme afsted igen, jeg ville hjem til havet, fortæller Thomas.

 

En kamp at vende tilbage til havet

For otte år siden var han med til at sejle en trawler til Danmark over Atlanten, og derefter var det meningen, at han skulle holde ferie i landet. Men han er der stadig.

Det skulle nemlig vise sig, at det ikke var så nemt at vende tilbage til Grønland og genoptage fiskerlivet. Ifølge grønlandsk lovgivning kan han først komme ud at sejle igen efter to år med fast bopæl i Grønland.

- Efter flere år som hjemløs i Danmark, kan jeg ikke se mig selv vende tilbage til Grønland til endnu et liv som hjemløs og arbejdsløs, indtil de to år er gået, fortæller Thomas.

Derfor har han i de sidste par år forsøgt at komme ind i fiskerierhvervet i Danmark. Og i år lykkedes det ham at få hyre på en fiskekutter. Men den kultur, der hersker på om bord på en dansk kutter kunne han ikke forene sig med.

Han savnede fællesskabet blandt grønlandske fiskere, hvor alle er lige og hvor alle yder deres om bord. Det gjorde, at han efter uenigheder med førstemanden om bord på kutteren afmønstrede efter et togt.

Det har dog ikke fået ham til at opgive drømmen. Efter en hård kamp med det offentlige er det lykkedes ham at få bevilget et kursus, der er afgørende for hans muligheder for at komme ud at fiske igen.

- Det er meningen, at jeg skal på søsikkerhedskursus på Fiskeriskolen i Thyborøn til januar. Det er meget svært at få hyre på et fiskefartøj i Danmark, hvis man ikke har gennemført de lovmæssige kurser, så jeg skal have styr på mine papirer, slutter Thomas med et håbefuldt smil.

Indtil da vil han stadig være at finde på Beathe Wille, hvor han drømmer om fiskeri og fælleskab på en stor kutter.