Tema: Tronskifte

Her kan du følge udnævnelsen af H.K.H. Kronprins Frederik, når han bliver konge

På søndag bliver Kronprins Frederik udråbt til Kong Frederik den 10. Den historiske begivenhed har du mulighed for at følge flere steder i Nuuk og København.
Følg med hele søndag når Kronprins Frederik bliver udråbt til Kong Frederik 10. Foto © : Hasse Nielsen
09. januar 2024 14:03

For kun anden gang i det danske kongehus' historie abdicerer en regent. Derved skriver H.M. Dronning Margrethe den anden sig ind i historiebøgerne.

Den historiske begivenhed går heller ikke ubemærket hen, og hvis du vil samles med andre for at følge begivenheden, har du forskellige muligheder et par steder i Nuuk og København.

Kronprins Frederik bliver officielt udråbt som konge på søndag klokken 12 grønlandsk tid. Her vil kongen træde ud på balkonen på Christiansborg Slot, hvorefter statsminister Mette Frederiksen (S) proklamerer tronskiftet.

Kulturhuset Katuaq i Nuuk

Kulturhuset Katuaq i Nuuk arrangerer kaffemik, hvor alle er velkommende. Under kaffemikken vil tronskiftet køre direkte på en storskærm.

Arrangementet løber af stablen fra klokken 10 til 17 søndag.

Hotel Nordbo i Nuuk

Hvis man var hurtig, havde man mulighed for at følge tronskiftet på Hotel Nordbo i Nuuk.

Hotellet serverer en brunch med kaffe og kage, mens de viser tronskiftet på storskærm. Hos hotellet kan du dog kun deltage, hvis du var en af de hurtige, der har fået billet.

Hotellet melder nemlig arrangementet udsolgt på deres Facebookside.

Arrangementet starter klokken 10 og er frem til klokken 17. Som en ekstra ting vil historiker Ujammiugaq fortælle om kongehusets forbindelse og betydning for Grønland.

Det Grønlandske Hus i København

Hvis du sidder i København og gerne vil fejre den historiske begivenhed med andre grønlændere, kan du møde op i det Grønlandske Hus, hvor foreningen Arnarserit arrangerer kaffe og kage til anledningen.

Udover kaffebordet er det også planen, at foreningen vil gå i optog til Slotspladsen for at opleve begivenheden, og der er mulighed for at bære den grønlandske nationaldragt.

Arrangementet starter klokken 12 dansk tid, og optoget til Slotspladsen starter klokken 13.30.

Det officielle program

Det officielle program fra kongehuset starter klokken 13.35 dansk tid, hvor Kronprinseparret kører fra Amalienborg mod Christiansborg.

Lige efter, altså klokken 13.37 kører H.M. Dronningen i karet fra Amalienborg mod Christiansborg.

Klokken 14 er der statsråd på Christiansborg.

Klokken 15 bliver Kronprins Frederik udråbt til Kong Frederik den 10. fra balkonen på Christiansborg Slot af statsminister Mette Frederiksen (S). Kort efter taler han til befolkningen.

Klokken 17 bliver de kongelige faner fragtet fra Christian IX’s Palæ til Fredderik den ottendes Palæ på Amalienborg.

Du kan læse mere om begivenheden på kongehusets hjemmeside.

Du kan også følge med hjemme fra sofaen, når KNR sender live fra tronskiftet på KNR TV fra klokken 05.00 søndag og hele dagen. 

Fredag klokken 16.30 sendes der på KNR2 direkte fra Kongens Nytorv i samarbejde med TV2 Danmark.