Henrik Leth: Selvstyret scorer selvmål

Selvstyret har scoret et selvmål med de forhøjede makrelafgifter, mener Polar Seafoods bestyrelsesformand Henrik Leth ifølge AG.
Foto © : Magnus Simonsen
Skrevet af Inge S. Rasmussen
28. juli 2016 10:37

Til avisen siger Henrik Leth, at afgifterne sammen med stramninger i reglerne for at indchartre udenlandske fiskefartøjer vil påvirke årets fangst af makrel.

Ud over 10 fiskefartøjer fra Grønland, 4 fra Island og 3 fra Færøerne er kun eet enkelt skib fra Rusland aktivt i årets forsøgsfiskeri i de østgrønlandske farvande. 

Sidste år var det antal 7, der enten kom fra Rusland eller ø-staten St.Kitts & Nevis. 

Men nye regler, der blandt andet forbyder indchartring af kinesiske skibe, samt de forhøjede afgifter på makrelfiskeriet, betyder at de udenlandske skibe ikke ser nogen økonomisk fordel i at deltage i det østgrønlandske fiskeri i år, fortæller Henrik Leth til AG.

- Med de afgifter har Selvstyret scoret et selvmål, siger Henrik Leth. 

Især fordi der stadig er tale om forsøgsfiskeri, så det gælder om i disse år at dokumentere at der er masser af fisk i den grønlandske zone, før forsøgsfiskeriet overgår til egentligt kvotefiskeri.

De nyeste tal for makrelfiskeriet fra denne uge lyder på lidt over 14.000 tons makreller ud af den samlede årskvote på 85.000 tons. I rekordåret 2014 var fangsten dobbelt så stor på samme tidspunkt af året.

Læs også Makrelfiskeriet bedre end sidste år