Helle Thorning vil drøfte Grønlands selvstændighed

En udvikling af Rigsfællesskabet bliver et af de Grønlandsrelaterede emner i de kommende valgperiode i Danmark. Siumut fremlægger nu et ønske om høring om Grønlands grundlov på Christiansborg.
Skrevet af Noah Mølgaard
04. oktober 2011 07:51

Der bliver tale om en balancegang, når Grønland skal drøfte sin egen grundlov. Det antyder den nye regering i regeringsgrundlaget.

- Vi lægger vægt på, at der herved blandt andet ikke skabes uklarhed om Færøernes og Grønlands forfatningsmæssige stilling i riget, skriver regeringen.

Men Helle Thorning Schmidt er åben for at drøfte videre udvikling af rigsfællesskabet og det budskab blev gentaget i åbningstalen, der blev holdt her til morgen.

- Regeringen respekterer fuldt ud de ønsker om en egen forfatning, som drøftes på Færøerne og i Grønland, sagde Helle Thorning Schmidt og hun sagde også direkte at hun ønsker at en grønlandsk forfatning sker inden for rigsfællesskabets rammer.

Siumuts medlem af Folketinget Doris Jakobsen er også tilfreds med budskabet og fremlægger nu et ønske om Grønlands grundlov på Christiansborg.

- Derfor vil det være super aktuelt og vigtigt, at vi nu griber muligheden og åbner op for vi får en høring i Folketinget, siger Doris Jakobsen umiddelbart efter Helle Thorning Schmidts åbningstale.

Hun vil have uvildige juridiske eksperter til at kigge på Grønlands ønske om en selvstændig grundlov.

- Det overordnede formål med en sådan konference skulle gerne være at afdramatisere vores helt naturlige ønsker om at skabe vores egne forfatninger på vores eget sprog og ud fra vores egne virkeligheder, siger Doris Jakobsen.

- Lad os høre om positive erfaringer med nye grundlove og nye samarbejdsformer i lyset af det nye danske regeringsgrundlag. Som Margrethe Vestager engang på en lignende konference så klart sagde det – lad os starte processen mod et ”fællesskab af riger” i stedet for et Rigsfællesskab, slutter Doris Jakobsen, der har et ønske at om at de nordatlantiske mandater står sammen om projektet.