Handlingsplan skal rette op på rod i Qaasuitsup Kommunia

I Qaasuitsup Kommunia har man nok at se til efter, at flere revisionsberetninger, der viser et gevaldigt rod i kommunens økonomi, blev præsenteret for kommunalbestyrelsen i slutningen af februar.
Skrevet af Laura Aggernæs
31. marts 2015 14:35

Chefer, der har fået mere i løn, end de skulle. Arbejdsydelser, der er blevet udbetalt fejlagtigt, og væsentlige budgetoverskridelser på flere hovedkonti.

Det er blandt de ting, der nævnes i flere revisionsberetninger om Qaasuitsup Kommunia, som avisen AG har fået aktindsigt i.

Læs også Omfattende regnskabsrod i Qaasuitsup

 

Svært med tilsyn i byer og bygder

Revisionsberetningerne omhandler en række problemstillinger i kommunen fra 2012 og frem til i dag.

Men ifølge Hans Eriksen, der er administrerende direktør i Qaasuitsup Kommunia, stammer flere af de problemstillinger, som kommunen står med, fra før kommunesammenlægningen i 2009.

- Vi må huske på, at Qaasuitsup Kommunia er kæmpestor med otte byer og 31 bygder, og det har ikke altid været let at komme i kontakt og lave de tilsyn, der skulle være, de forskellige steder, siger Hans Eriksen.

 

Fejlagtige ydelser

Det har blandt andet betydet, at flere ufaglærte ansatte i kommunen uberettiget har fået udbetalt løn, som om de var uddannede.

Noget som kommunen, ifølge Hans Eriksen, løbende har fulgt op på og fået rettet til.

Men der er også andre områder, der mangler at blive set på.

- Det har også drejet sig om de ydelser, som kommunen giver. De har været behæftet med fejl fra sted til sted, siger Hans Eriksen.

Men det skal en handlingsplan, som kommunalbestyrelsen har vedtaget, efter de blev præsenteret for revisionsberetningerne, nu rette op på.

 

Handlingsplaner er ikke sendt til tilsynsmyndighed

- Vi har ingen ens retningslinjer på for eksempel fordelingen af ressourcer på socialområdet. Og det er det, vi gerne vil have lidt mere styr på. Og der er en forventning om, at vi laver de retningslinjer i løbet af april måned på de manglende områder, siger Hans Eriksen.

- Hvordan kan det være, at der ikke er blevet iværksat en handlingsplan før nu?

- Det er et godt spørgsmål. Der er løbende handlingsplaner, som hver forvaltning har udarbejdet og iværksat siden kommunesammenlægningen, med harmonisering og tilpasninger, og det er så løbende sket over en årrække. Det, der har været fejlen, er, at det ikke har været påtegnet og sendt videre til tilsynsmyndigheden, siger Hans Eriksen.

Qaasuitsup Kommunia mål er, at de deadlines, som kommunen har sat sig i deres handlingsplan, skal være nået i midten af 2015.