Vittus: Handelsaftaler i Asien skal redde Grønlands eksport

Frihandelsaftalen mellem EU og Canada svækker Grønlands eksportmuligheder til EU. Aftaler med lande i Asien kan være alternativet, siger Vittus Qujaukitsoq.
Vittus Qujaukitsoq sammen med den arktiske ambassadør og udenrigsdirektøren Foto © : KNR
20. oktober 2016 16:23

- Vi ser det jo først og fremmest med stor bekymring, fordi det får jo en virkning på vores frihandelsposition i forhold til EU.

Det siger naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, om frihandelsaftalen mellem EU og Canada, CETA, der kan falde på plads i denne uge.

Aftalen vil over en årrække gradvist sænke tolden på canadiske varer til EU. Samtidig vil europæiske og canadiske selskaber får øget magt i forhold til nationale handelsbetingelser. Og det vil være en trussel for Grønlands eksport til Europa, som primært er fiskeprodukter.

Derfor bliver det ekstra vigtigt for Grønland at få handelsaftaler med lande i Asien.

- Vi arbejder på at få adgang til flere markeder, heriblandt i Fjernøsten (..). Så der er fremtidige muligheder, som vi kan arbejde på (..) for at fastholde en høj konkurrenceposition. Men det kræver, at vi indgår nogle favorable, bilaterale aftaler for at få toldfri adgang til lande for vores seafood-produkter, siger Vittus Qujaukitsoq.

Grønland skal presse EU
Direktøren for Grønlands Erhverv, Brian Buus, og adm. direktør for Royal Greenland, Michael Thinghuus, opfordrer Naalakkersuisut til at kræve en økonomisk kompensation fra EU som følge af  den svækkelse, CETA-aftalen sandsynligvis vil give Grønlands eksport.

   LÆS OGSÅ: GE: Selvstyret må forhandle stærkere EU-aftale til Grønland

Det kan ske næste gang, Grønland skal genforhandle for eksempel sin fiskeriaftale med EU. Og idéen er på tegnebrættet, siger Vittus Qujaukitsoq.

- Det er noget, som vi selvfølgelig har med i vores overvejelser.

Men ifølge KNR’s oplysninger er det ret usandsynligt, at EU vil imødekomme kravet. Det vil i så fald starte en lavine af kompensationskrav fra andre lande, som har særlige handelsaftaler med EU. 

   LÆS OGSÅ: Frihandelsaftale kan åbne døre for Grønland

Vittus Qujaukitsoq erkender da også, at sagen ikke er ligetil.

- Det er en svækkelse af vores konkurrenceevne, der er tale om på sigt, som vi skal agére på. Men jeg kan ikke sige med hvilke værktøjer, vi i så fald vil gøre krav på at fastholde vores nuværende position.

Truslen fra EU-Canada-aftalen får dog ikke naalakkersuisoq for udenrigsanliggender til at nærme sig forslaget om, at Grønland bør melde sig ind i EU igen.

- Nej, lyder det klart fra Vittus Qujaukitsoq.