Højt sygefravær på ældreområdet koster millioner

Stort sygefravær koster årligt mellem otte og ni millioner kroner for Kommuneqarfik Sermersooq, og det er alene på ældreområdet.
25. oktober 2016 07:17

Det viser en ny undersøgelse, kommunen har lavet i foråret.

Af undersøgelsen fremgår det, at der på en normal dag er 10 medarbejdere syge, men i lønningsdagene er 25 sygemeldinger almindeligt på ældreområdet.

I gennemsnit har personalet 21 dages sygefravær om året, hvor tallet til sammenligning er på 9-10 dages sygefravær i Danmark også indenfor ældreområdet.

Grethe Nielsen, direktør for Forvaltning for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv i kommunen, siger, at det er vigtigt både at gøre noget for at minimere sygefraværet med samtaler og møder med medarbejderne.

- Men også at vi tør sige de her ting højt. At vi altså har et for højt sygefravær, siger Grethe Nielsen.

Det går udover servicen

Hun peger på, at det blandt andet er en positiv udvikling, som lige nu betyder, at det vanskeligt for arbejdsgiverne.

- Vi er langt nede med ledigheden, og der er ikke så mange ledige der står til rådighed for arbejdsmarkedet, så det er svært at skaffe arbejdskraft, generelt.

Problemet er imidlertid også, at de mange sygedage ikke kun betyder spildte skattekroner. Det går også udover den service, borgerne modtager.

Steffen Petrussen er en af de pårørende, der kan mærke, når der er mange sygedage. Så får hans mor ikke skiftet ble eller får hjælp til at komme i bad.

- Specielt i weekenderne skal vi søskende besøge hende på skift for at sikre, at hun får der skiftet sine bleer, siger Steffen Petrussen fra Nuuk.