Hård kritik af makrelkvote-behandling

Fisker- og fangerorganisationen KNAPK og Grønlands Erhverv kritiserer i dag skarpt Departement for Fiskeri, Fangst og Landbrug for langsommelig sagsbehandling i forbindelse med tildelingen af årets makrelkvoter.
Foto © : Kenneth Dahl
21. maj 2015 10:17

Trods dårlige erfaringer fra sidste år, hvor forsinkede kvotetildelinger kostede fiskerierhvervet og samfundet store tab, har man tilsyneladende ikke lært noget, skriver de to organisationer i en pressemeddelelse.

De rejser direkte spørgsmålet, om myndighedernes sløseri med makrelkvoterne er et symbol på, hvordan Naalakkersuisut prioriterer fiskerierhvervets arbejde for at skabe arbejdspladser og indtægter?

Læs også Grønlandske fartøjer prioriteret i fordelingen af makrelkvoter

KNAPK og GE henviser til, at makrelfiskeriet i Grønland er nyt og derfor kræver ekstra planlægning.

Velegnede fartøjer og kvalificerede besætninger skal være til rådighed, men ingen rederier eller enkeltpersoner tør investere millionbeløb uden sikkerhed for at kunne tilpasse kapaciteten til konkrete kvoter, hvis man altså overhovedet får en kvote, som det anføres.

Læs også Skarp kritik fra GA mod ny aftale om makrelfiskeriet

De relativt få fartøjer, som rederierne eventuelt kan skaffe til makrelfiskeriet, ligger jo ikke bare passive og venter på myndighederne.

- De koster hver flere hundrede millioner kroner og skal derfor være i aktivitet året rundt, understreger KNAPK og GE.

De to organisationer og rejser spørgsmålet om, hvorfor myndighederne ikke kan træffe de nødvendige beslutninger, når man belært af sidste års erfaringer kender problemet. Hvorfor vil man i det mindste ikke svare på henvendelserne fra erhvervet, spørger de samstemmende.