Hård kritik af dansk kampfly-beslutning

IA og færøernes Javnaðarflokkurin i Folketinget vil nu rejse debat, efter Grønland og Færøerne ikke blev hørt, før Danmark sendte kampfly til Irak.
Johan Lund Olsen (IA) Foto © : Helle Nørrelund Sørensen/KNR
10. oktober 2014 11:55

CHRISTIANSBORG: Grønland og Færøerne SKAL høres, inden Rigsfællesskabet deltager i væbnede operationer.

Det var den klare melding fra Johan Lund Olsen fra Inuit Ataqatigiit og færøske Sjúrdur Skaale fra Javnadarflokkurin, da de hver især var på Folketingets talerstol  under åbningsdebatten i går.

Her blev Danmarks beslutning i sidste uge om at sende kampfly til Irak kritiseret.

- At Danmark træffer sådan beslutninger på hele Rigets vegne, uden at Færøerne og Grønland har mulighed for i det mindste at få en udtalelse med, er en fejl i ordningen. Og det er en fejl, der både har skadet og kan skade forholdet mellem landene i Rigsfælleskabet, sagde Johan Lund Olsen.

Sjurdur Skaale stemte i:

- Når Danmark er i krig, er hele riget formelt krigsførende, inklusiv Færøerne og Grønland. Men ingen spørger, hvad man mener oppe nordpå. 

Helle Thorning: Grønland og Førørne bliver orienteret

Begge mindede om, at både Inatsisartut og det færøske Lagting i 2003 var imod at sende danske tropper til Irak. Men hverken dengang eller nu er Grønland og Færøernes mening blevet efterlyst eller noteret før eller under beslutningen. 

Til det sagde statminister Helle Thorning-Schmidt fra talerstolen:

- Før end vi tager beslutning, er der debat i Nævnet (Udenrigspolitisk Nævn, red.), der er mulighed for debat her i Folketingssalen, og det er også sådan, at vi selvfølgelig giver Grønlands og Færøernes landsting en orientering. 

Mandater vil rejse debat i salen

Men statsministerens svar var lige overfladisk nok, mener Johan Lund Olsen. Han vurderer, at det Folketingets manglende inddragelse af Grønland og Færøerne strider imod Itilleq-erklæring, som  

siger, at Danmark skal inddrage Grønland i udenrigs-og sikkerhedspolitik.

- Det er min opfattelse, at det er imod Ittlieq-erklæringen fra 2003, og også imod de aftaler, vi traf, da var vi skulle til at indføre selvstyre. Der var i hvert fald enighed om, at Inatsisartut skal høres, når Danmark skal træffe så vigtige beslutninger.

Johan Lund Olsen og Sjúrdur Skaale vil nu tage emnet op over for den danske regering i løbet af efteråret.