Grønlandsk-dansk dokumentarfilm er nomineret til en Robert

Filmen Twice Colonized, som følger grønlandske Aaju Peters arbejde for oprindelige folks rettigheder på globalt plan, er blevet nomineret til en pris, som uddeles af den danske filmbranche.
Dokumentaren handler om den grønlandsk-canadiske advokat og aktivist, Aaju Peter, som kæmper for oprindelige folks rettigheder. Foto © : Nuuk International Film festival 2023
09. januar 2024 11:09

Dokumentaren Twice Colonized er nomineret til en Robert - en prestigefyldt film- og tv pris i Danmark - som årets dokumentarfilm.

Der er i alt fem film nomineret i kategorien. Hvem der vinder, vil blive afsløret, når den danske filmbranche uddeler Robert-priserne 3. februar 2024.

Den grønlandsk-danske dokumentarfilm "Twice Colonized" blev vist for første gang nogensinde på den prestigefyldte Sundance Film Festival, der blev afholdt i januar 2022 i delstaten Utah i USA.

"Twice Colonized" er instrueret af danske Lin Alluna og fortæller historien om den grønlandske menneskerettighedsaktivist Aaju Peter, som har dedikeret sit liv til kampen for inuit i hele Arktis.

Filmen følger Aaju Peters arbejde i både Grønland, Danmark og i hendes nye hjemland Canada, hvor hun i dag er bosiddende, og hvorfra hun kæmper for oprindelige folks rettigheder på globalt plan.

Da hun var barn, blev hun sendt væk fra sin familie i Grønland til Danmark. Her mistede hun sit modersmål og oprindelige kultur. Så da hun blev voksen, flygtede hun i stedet til det arktiske Canada, kun for også der at opleve koloniseringen af inuit.

Desuden er filmen også blevet vist på CPH:DOX og Nuuk International Filmfestival i 2023. Sidste år var den grønlandske dokumentarfilm Siunissaq (Dansk titel: Det sidste menneske) nomineret til en Robert i samme kategori. 

Robert-nomineringerne er netop blevet offenligtgjort, og mens Nikolaj Arcels storfilm "Bastarden", der fortæller historien om kampen om den uopdyrkede jyske hede i 1750'ernes Danmark, får 14 nomineringer, er der seks nomineringer til DR-serien "Carmen Curlers 2".

Desuden er dronning Margrethe blandt de nominerede. Det er hun for sit arbejde på Bille Augusts film "Ehrengard - Forførelsens kunst", hvor hun er nomineret i kategorierne Årets Scenograf og Årets Kostumedesigner.