Greenpeace slæber den norske regering i retten

Greenpeace mener, at den norske regering handler imod den norske grundlov ved at tillade nye olieboringer.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Ritzau
15. februar 2017 11:38
Versionist Simon Uldum -

Det bør ikke være tilladt, at den norske regering for første gang i 20 år har åbnet for et nyt område i den norske del af Arktis, hvor olieselskaber kan bore efter olie.

Det strider imod den norske grundlov og Paris-aftalen, mener miljøorganisationen Greenpeace.

Derfor hiver de den norske regering i retten 13. november sammen med norske Natur og Ungdom.

- Det står lysende klart, at vi ikke kan tåle at brænde alle vores fossile reserver af, hvis vi skal holde os fra de klimakonsekvenser, som FN’s klimapanel advarer om.

- Derfor synes vi overhovedet ikke, at det giver mening at lede efter endnu mere olie, når vi ikke engang kan tåle at brænde det olie af, vi allerede har fundet, siger Sune Scheller, der er international projektleder hos Greenpeace.

Den norske grundlovs paragraf 112, der omtaler retten til et sundt miljø, blev ændret og forstærket i 2014. Her blev den skrevet ind i kapitlet om menneskerettigheder.

- Så der er et juridisk problem med de her nye tilladelser i vores optik, siger han.

I alt har 13 olieselskaber, heriblandt Statoil, fået regeringens tilladelse til olieefterforskning i den sydøstlige del af Barentshavet.

Paris-aftalen, som er en global klimaaftale, indeholder blandt andet en målsætning om en gennemsnitlig temperaturstigning, der ikke må overstige to grader, og som helst skal holde sig tæt på halvanden grad.

Men det er ikke muligt at overholde de forpligtelser, når man udsteder tilladelser til at bore efter olie, mener Greenpeace.

- Når vi kigger på olie og gas i de olieprojekter, der allerede er i produktion, så vil CO2’en fra de projekter alene bringe os over halvanden grad, siger Sune Scheller.

Det er første gang, at grundlovens miljøparagraf i dens nuværende form og Paris-aftalen afprøves ved domstolen.

/ritzau/