Greenpeace ændrer taktik i Grønland

Med årets nye olieprøveboringer kigger miljøorganisationen Greenpeace nu det grønlandske folk i øjnene.
Jon Burgwald Foto © : Anders Holt
Skrevet af Anders Holt
17. maj 2011 11:47

I disse uger er Greenpeace i Grønland for at skabe opmærksomhed omkring olieprøveboringerne ud for Nuuk og Diskobugten. Sidste år lænkede aktivisterne sig blandt andet fast på en af Cairn Energy's borerigger. I år er de i stedet på gaden for at møde grønlændere. I sidste uge i Nuuk og nu i Aasiaat, hvor der deles foldere ud og tirsdag holdes foredrag på gymnasiet. Onsdag inviteres til borgermøde i forsamlingshuset for at fortælle om de miljømæssige risici.

- Vi vil i år hellere have en dialog, hvor vi kan nå til en fælles forståelse med grønlænderne. Man har jo ret i, at vi er 100 procent imod olieboringer. Men selvom man måske går ind for boringerne, så er der stadig en god grund til at lytte til os, siger klimamedarbejder i Greenpeace Jon Burgwald.

- Grunden til at man skal lytte til os, er, at Cairn Energy i år har fået godkendt at de må udlede 45 ton rødlistede kemikalier, de mest farlige kemikalier, i havet ved hver eneste boring. Og de 45 ton er faktisk mere, end man om året udleder fra alle norske og danske boreplatforme til sammen. Danmarks Miljøundersøgelser har også påpeget, at hvis man fortsætter med at udlede så store mængder, vil det have en negativ effekt på det grønlandske miljø, siger Jon Burgwald.

Greenpeace – og deres kamp for miljøet - er ikke populært hos alle grønlændere. De gentagne forsøg på at stoppe olieventyret, inden det bliver penge værd, kan opfattes som en trussel mod økonomisk vækst og nye arbejdspladser. Alligevel mener klimamedarbejder Jon Burgwald, at alle grønlændere bør have en interesse i høre på Greenpeace.

- Grønlænderne har krav på økonomisk udvikling og selvstændighed. Men boringerne skal komme det grønlandske folk til gode og ikke kun et multinationalt olieselskab, siger Jon Burgwald.

Derfor håber han også, at Råstofdirektoratet igen kigger på den tilladelse de har givet Cairn Energy til at tømme de mange ton farlige kemikalier ud i havet. Og at befolkningen bakker den opfordring op.

- Det, som grønlænderne skal huske på, er, at det er dem, som har magten i det her spil. Hvis de ikke tager magten, så gør olieselskaberne som de har lyst til. Og hvis Greenpeace ikke kan stoppe de her boringer, så håber vi, vi kan gøre dem så sikre som muligt og forhindre, at der går noget galt. Hvis Cairn finder olie, så går der 20 år, før man kan begynde en reel olieproduktion. Men går der noget galt nu med de her kemikalier, vil det påvirke det grønlandske fiskeri i en meget negativ retning allerede fra dag ét, siger han.

Borgermødet i Aasiaat holdes onsdag klokken 19-21 i forsamlingshuset.