Grønlandsudvalget vil have udenrigsministeren i samråd om Pituffik

Grønlandsudvalget i Folketinget vil have udenrigsministeren i samråd om radar-opdateringen på Pituffik. Danmark og Grønland skal sammen lægge pres på USA, kræver udvalget.
11. september 2017 11:58

Udenrigsminister Anders Samuelsen skal under et lukket samråd i Folketinget forklare, hvad Danmark er blevet orienteret om omkring USA’s opgradering af radaren på Pituffik.

Sådan lyder kravet fra Grønlandsudvalget.

 - Vi stiller ikke spørgsmålstegn ved, at amerikanernes militærbase er til for at beskytte os og resten af verden. Men det er den politiske del, som er den vigtigste del som vi gerne vil have svar på, siger Aleqa Hammond.

I en række skriftlige svar til udvalget oplyser Anders Samuelsen, At den danske regering vil anmode de amerikanske myndigheder om flere oplysninger om opgradering af radaren.

Det sker, efter at det er kommet frem, at USA har brugt et trecifret millionbeløb på opgraderingen, som både Grønland og Danmark tilsyneladende er blevet meget begrænset orienterede om.

LÆS OGSÅ Opgradering kan være brud på Igaliku-aftale

- Vores land er ikke en legeplads, heller ikke en handelsvare. Derfor er det vigtigt at inkludere og respektere befolkningen og Naalakkersuisut i den her sag, siger Aleqa Hammond.

Hos Dansk Folkeparti siger medlem af Grønlandsudvalget Hans Brodersen, at partiet som udgangspukt er tilfreds med, at USA opgraderer radaren på Pituffik som en del af USA's missilskjold. Men partiet mener også, at orienteringen er utilstrækkelig:

-  Det er jo selvfølgelig godt, at det bliver gjort (at radaren bliver opgraderet, red.), for det hjælper os alle sammen. Men som minimum synes jeg, at myndighederne burde have vidst lidt om det her.

LÆS OGSÅ Flere oplysninger fra amerikanerne om Pituffik er nødvendige

Næstformanden i Grønlandsudvalget, Aaja Chemnitz Larsen, har også et klart øsnke til samrådet med Anders Samuelsen:

- Han skal kunne give os et svar på, hvad regeringen har tænkt sig at gøre i fremadrettet i samarbejde med Naalakkersuisut for at sikre, at der er nogle oplysninger, og at man selvfølgelig bliver orienteret, før der sker større aktiviteter i Grønland, siger hun til KNR.

Aaja Chemnitz Larsen mener, at USA i sagen ’i hvert fald er på kant med Igaliku-aftalen’, når USA ikke tydeligt har orienteret rigsfællesskabet om omfanget af radaropdateringen.

 - Ud fra det svar, der er kommet fra udenrigsministeren (skriftlige svar til Grønlandsudvalget, red.), ser det ud til, at man ikke er blevet orienteret tilstrækkeligt fra hverken Danmarks side og heller ikke Grønlands side. Og det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende.

LÆS OGSÅ Pituffik-radar opgraderet for knap halv milliard kroner

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq vil undersøge Pituffik opgradering

LÆS OGSÅ Udvalgsmedlemmer ønsker viden om Pituffik-investering

LÆS OGSÅ Grønland burde inddrages i Pituffik-investering