Grønlandske politikere revser Venstres første år i regering

Siumut og IA i Folketinget kritiserer den danske regering for at have mange pæne hensigter, men for lidt handling, når det gælder danske ansvarsområder i Grønland. Løkke selv var fåmælt om kritikken.
Aaja Chemnitz Larsen og Aleqa Hammond på Folketingets åbningsdag. Foto © : KNR
02. juni 2016 10:13

Det første år med den danske Venstre-regering er ikke kommet Grønland synderligt til gode. Også selv om regeringen på papiret prioriterer Rigsfællesskabet højt. 

Sådan lød kritikken onsdag aftes fra Aleqa Hammond under Folketingets afslutningsdebat.

- Rigsfællesskabet har sit eget afsnit i regeringsgrundlaget. Aldrig nogen sinde har vi fra talerstolen hørt så meget til, hvor vigtig Rigsfællesskabet er for Danmark og det danske kongerige. Dog indgår man et politiforlig uden om Grønlands Politikreds, og man indkalder til finanslovsforhandlinger i Folketinget uden at indkalde de nordatlantiske mandater, lød en del af kritikken.

I stedet har regeringen brugt sit første år på at lytte til eksperter frem for at handle på områder, der er dansk ansvar i Grønland, mener Hammond.

- Man har ventet på rapporter, som skal komme med bud på, hvad der skal være af forbedringer på det grønlandske område. Jeg tænker gerne, at implementeringer af forbedringer, invitationer til finanslovsforhandlinger og medinddragelse nu vil ske fremover.

Læs også Søren Pind: Politiforlig indeholder også styrkelse af Grønlands Politi

Retsforhold, beredskab, søkort…

Både Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit kritiserede, at regeringen endnu ikke har opgraderet retsforholdene i Grønland, sikret bedre forhold for politiet og kommunefogeder eller styrket beredskabet i Arktis. 

Til trods for at der i regeringsgrundlaget står, at danske ansvarsområder i Grønland skal bringes på samme niveau som i Danmark.

Også Pituffik var på tale, hvor begge grønlandske politikere kræver, at en ny serviceaftale kommer til at betyde faste indtægter til landskassen foruden arbejds- og praktikpladser til den grønlandske befolkning.

Læs også Politikere: Danmark får ikke ny søkort-aftale

Læs også Pituffik Udenrigsminister: Ingen ny forsvarsaftale med USA

IA: Også et positivt år

Dog var tonen lidt blødere hos Aaja Chemnitz Larsen, som mener, at Inuit Ataqatigiit i Folketinget også har haft sejre sammen med den danske regering siden valget sidste sommer.

- Set fra et grønlandsk perspektiv er der meget, vi kan se tilbage på, som har været positivt. 

Det gælder for eksempel en opdatering af persondataloven og børneloven for Grønland, som begge har haltet betydeligt bagud sammenholdt med love på samme områder i Danmark.

Men der er stadig lang vej, før Danmark lever op til sine forpligtigelser over for Grønland, understregede IA.

- Vi er nødt til at gøre op med denne forskelsbehandling for fremadrettet at sikre, at den danske regering sammentænker opdatering af anordninger i Grønland, når danske love opdateres eller træder i kraft, sagde Aaja Chemnitz Larsen.

Selv havde Lars Løkke Rasmussen (V)  ikke de store afsluttende kommentarer til kritikken, men henviste til den årlige rigsfællesskabsdebat i Folketinget for to uger siden, hvor samme kritikpunkter var fremme - og hvor Løkke refererede til regeringsgrundlaget om Rigsfællesskabet.

Udover dog at glæde sig over interessen for forholdene i Rigsfællesskabet, lovede statsministeren, at en stærkt forsinket rapport om Forsvarets kommende opgaver i Arktis bliver offentliggjort i denne måned.