Grønlandske akvareller kommer til Nationalmuseet

En stor samling af Andreas Kornerups akvareller med grønlandske motiver er nu kommet blandt Nationalmuseets Etnografiske Samling.
Skrevet af Noah Mølgaard
15. februar 2013 04:58

Andreas Kornerup har været med på premierløjtnant J.A.D. Jensen's ekspeditioner i Grønland, hvor han fik lejlighed til at lave akvareller. Akvarellerne er blandt andet portrætter af mennesker, huse og malerier af byer som Sisimiut og Nuuk.

Andreas Kornerup døde som 24-årig af tuberkulose, men nåede alligevel af male mange akvareller. Samlingen af de 264 akvareller blev bragt til Nationalmuseet i september sidste år. Nu har Nationalmuseet besluttet at placere samlingen i Etnografisk Samling.

- Akvarellerne tilhørte Handels- og Søfartsmuseet, men var i en periode deponeret på Nationalmuseets etnografiske samling, hvorfra de i en årrække var udlånt til Arktisk Institut, meddeler Nationalmuseet.

Premierløjtnant J.A.D. Jensen har haft en stor betydning for kortlægningen af Grønlands kyst og har blandt andet lavet kort fra Aasiaat til Paamiut. Han lavede også undersøgelser på  indlandsisen, hvor Andreas Kornerup deltog som geolog og samlede blandt andet 27 forskellige blomsterarter i nunatakkerne.