Grønlandsk krimi vælter udlandet

En ny grønlandsk krimi storsælger i udlandet, allerede inden den er udgivet. Krimien "Pigen uden hud", der er skrevet af Mads Peder Nordbo, som bor i Nuuk, er allerede her en måned inden udgivelsen solgt til 13 lande.
Foto © : Politikens Forlag
29. marts 2017 10:04

Sveden lå tæt hen over han hud. Han hostede hæst. Rallende. Slimen havde samlet sig i halsen. Bag kluden, der var presset hårdt ind i munden...

Sådan begynder den gruopvækkende prolog til en ny krimi, der har vakt overvældende interesse i udlandet.

Krimien "Pigen uden hud" foregår i Grønland og er inden udegivelsen den 27. april solgt til forlag i 13 lande. En interesse, som er helt overvældende, siger forfatter Mads Peder Nordbo.

- Det er meget overvældende og surrealistisk. Så det er næsten svært at være begejstret, fordi jeg ikke helt fatter det endnu, siger han.

Og ifølge Mads Peder Nordbo, så er det en drengedrøm, der går i opfyldelse.

- Jeg har altid gerne villet være forfatter, men at sige, jeg vil gerne være forfatter, og jeg vil gerne leve godt af det. Det er jo den mest sindsyge plan A, man kan have næsten, for chancerne for at det lykkes, er minimale, siger han.

Men nu er det lykkedes og det er han taknemmelig over.

"Pigen uden hud" foregår i Grønland og handler om en journalist, der bliver hvirvlet ind i sager om blodige mord fra både fortiden og nutiden i Grønland.

Men i den spændende krimifortælling er også Mads Peder Nordbos formidling af de ting, han oplever og mærker i sit liv i Nuuk.

- Der er jo utrolig mange smukke ting, men der er også mange mørke sider. Og jeg vil egentlig gerne formidle det hele i en samlet bog. Og det er så det, jeg har prøvet med den her. Så jeg ville egentlig gerne have et budskab ud, og det håber jeg også, at jeg får. Nu får det så et langt større publikum, end jeg havde regnet med, og det kan jeg jo kun være glad for, siger han.

Og det er netop de troværdige beskrivelser af Grønland, der er en af grundende til at udlandet er blevet så interesseret i bogen fortæller de udenlandske forlag, siger Mads Peder Nordbo.

- Man kan mærke, at det ikke er en bog, der er skrevet på afstand, det er ikke en bog, der bare har brugt grønland. Det er en bog, der er en del af Grønland. Den er lavet heroppe, tænkt heroppe og levet heroppe, siger han.

Del af spirende genre

I begyndelsen af marts skrev den danske avis Jyllandsposten om den nye krimigenre Nuuk Noir, altså dystre grønlandske krimier, der er på vej frem.

Mads Peter Nordbo mener ikke, at hans succes i udlandet skyldes genrens fremgang, for i udlandet kender de ikke genren endnu. Men han håber, at rampelyset fra hans bog kan hjælpe andre grønlandske forfattere.

- Jeg er jo stadig en del af Nuuk Noir, og jeg håber et eller andet sted også ,at min bog kan være med til at bane vejen for andre, at de store forlag for øjnene op for andre forfattere fra Grønland eller Danmark, der skriver om de her ting, siger han.

Bogen "Pigen uden hud" udkommer den 27. april på dansk.