Grønlandsk aftryk på dansk finanslov i 11. time

En ellers lukket dansk finanslov har alligevel fået grønlandsk aftryk med bl.a. 8 mio. kroner til udsatte grønlændere i Danmark.
Foto © : Peter Leth/Flickr Creative Commons
17. december 2014 13:47

DANMARK: Det var med nød og næppe, at Inuit Ataqatigiit og Siumut i dag kan se den danske finanslov 2015 blive 3. behandlet i Folketinget inklusiv kravene fra de grønlandske mandater.

I november fremlagde den danske regering sammen med Enhedslisten og SF ellers en færdig finanslov. Det skete uden om IA og Siumut, som finansminister Bjarne Corydon (S) udskød forhandlingerne med af hensyn til valget til Inatsisartut, lød meldingen fra Finansministeriet.

Men i denne uge har Corydon altså accepteret en række krav fra de grønlandske partier, herunder hovedkravet om øremærkede midler til ekstra indsats over for nytilflyttede grønlændere i Danmark. I alt får området 8 millioner kroner - fordelt med 4 mio. kroner i både 2015 og 2016. Til glæde hos både Siumut og Inuit Ataqatigiit.

- Jeg er meget tilfreds, og derfor agter jeg også at stemme for finansloven ved den endelige afstemning i morgen (torsdag, red.), siger medlem af Folketinget, Johan Lund Olsen (IA), til KNR.

Lige vilkår for bistandværger

Næste års danske finanslov indeholder også en ligestilling af reglerne for bistandsværger, der besøger grønlandske indsatte i danske fængsler. Den danske stat er flere gange blevet kritiseret for at forskelsbehandle værger til grønlandske indsatte, fordi lønnen og vilkårene her har været ringere end værger til danske indsatte. 

Men det bliver nu ensartet med en ny bekendtgørelse fra Justitsministeriet inden årets udgang, lover finansministeren i et brev til Siumut og Inuit Ataqatigiit.

Derudover bliver der lagt op til, at grønlandske virksomheder fra 2015 også kan optage lån i den danske stats Vækstfond. Det sker, hvis Folketinget i januar stemmer for en ændring af Vækstfonden-loven.

Skarp kritik af finanslovs-forløb

Trods de grønlandske input i næste års finanslov, kritiserer både Siumut og IA dog skarp finansministerens udsættelse af forhandlingerne med de grønlandske partier. I et brev til finansminister Bjarne Corydon skriver Nick Nielsen, som er nyindsat i Doris Jakobsens orlov:

- Jeg finder forløbet aldeles uacceptabelt. Der bør efter min opfattelse ikke gøres forskel på folketingsmedlemmer, uanset om de kommer fra Frederikshavn eller Færøerne, fra Gudhjem eller Grønland.

Også Johan Lund Olsen siger til KNR, at han er ‘meget uenig med regeringen i deres anskuelse i den retning'.