Grønland vil styrke samarbejdet med nordamerikanske naboer

Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq mødtes i går mandag i Washington D.C. med repræsentanter fra Alaska, Nunavut, Yukon og Northwest Territories.
Foto © : Nunanut Allanut Pisortaqarfik / Udenrigsdirektoratet
Skrevet af Karsten Sommer
28. marts 2017 06:18

Formålet var at drøfte fælles udfordringer og muligheder - herunder særligt muligheder for økonomisk udvikling, samt behov for infrastruktur og investeringsstrategier.

North American Arctic Regional Leaders’ Summit, som mødet hed, var arrangeret af den velansete tænketank The Woodrow Wilson Center.

Regeringsrepræsentanterne mødtes med folk fra en række industrier omkring muligheder for samarbejde - herunder økonomisk udvikling, infrastruktur samt telekommunikationsbehov i Arktis.

Kulturelle bånd med vores naboer

Senere var der en offentlig paneldebat hvor Vittus Qujaukitsoq præsenterede Naalakkersuisuts politik og visioner for Grønlands udvikling og samarbejdsmuligheder på tværs af regionen.

- Grønlands ønske er, at udvikle og skabe mere samarbejde i Arktis på tværs af regionen. Og det er her særligt vigtigt for Grønland at styrke samarbejdet med vores nordamerikanske naboer, understregede Vittus Qujaukitsoq.

- Vi har et naturligt kulturelt bånd med vores naboer i Alaska, Yukon, Northwest Territories og Nunavut. Og vi står alle samtidig over for de samme komplekse udfordringer og muligheder, hvilket gør os til naturligt allierede, sagde naalakkersuisoq for udenrigsanliggender under paneldebatten, hvor han så frem til fortsat at styrke og udvikle samarbejdet på tværs af Arktis.