Grønland tættere på uran-aftale

- Der arbejdes på at indgå en aftale med Danmark i den nærmeste fremtid, så der ikke bliver tvivl om Grønlands kompetencer inden for uran-spørgsmålet, siger naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq.
Vittus Qujaukitsoq Foto © : KNR
18. juni 2015 11:41

Grønland er tættere på at lave en aftale med Danmark om uran-spørgsmålet. Der bliver arbejdet på højttryk for at lave en aftale med Danmark.

Det fortæller naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq (S).

- Der arbejdes på at indgå en aftale i den nærmeste fremtid, så der ikke bliver tvivl om Grønlands kompetencer inden for uran-spørgsmålet, siger han.

Læs også Fåreholdere bekymrede over mine

De seneste år har Grønland arbejdet på at overtage de områder, der har noget med uran at gøre - eksempelvis eksportkontrol af uran.

Vittus Qukaukitsoq ønsker ikke at gå i detaljer med aftalen. Han regner dog med, at den falder på plads inden for det næste års tid.

Naalakkersuisut arbejder også for at ratificere internationale urankonventioner. De vil blive forelagt Inatsisartut til efterårssamlingen, siger naalakkersuisoq.

Læs også Kielsen med ny koalition: "Vi kører uranpolitik ligesom EU og Canada"

Der bliver arbejdet på at lave en uran-mine ved Kvanefjeldet ved Narsaq, der kan åbne i 2019. Det har vækket bekymring hos blandt andet områdets fåreholdere.

Arbejderbevægelsen SIK støtter eksport af uran, da det kan skabe arbejdspladser, siger formand Jess G. Bertelsen.