Grønland-sager indleder året i Folketinget

Folketinget behandler store sager for Grønland i januar og februar, hvor bl.a. homoægteskaber og uran-eksport er på dagsordenen.
Foto © : Anders Hviid/ft.dk
05. januar 2016 05:42

De 179 medlemmer af Folketinget kommer til at se en del mod Grønland, når de igen møder ind i salen fra næste uge.

Den 14. januar 2. behandlinger Folketinget som det første en større lovpakke om bl.a. forældremyndighed, forældreansvar og lov om ægteskab i Grønland. 

Lovpakken indeholder bl.a. retten til, at homoseksuelle kan blive viet i kirken samt adoptere på lige fod med heteroseksuelle. Også børns ret til at blive taget med på råd i sager om forældremyndighed og børns ret til at have samvær med begge forældre ved en skilsmisse er en del af lovpakkens forslag. 

I debatten ind til nu har det dog primært været en tvist om retten til at få rådgivning af en børnesagkyndig i forældreansvarssager, som har givet anledning til diskussion i Folketinget.

Hele lovpakken blev vedtaget af Inatsisartut sidste forår, men kan altså først træde i kraft, hvis Folketinget vedtager lovpakken ved 3. behandlingen 19. januar, da alle ansvarsområder i danske.

Danmark vil sikre uran-eksport

Også den danske regering har Grønland på programmet i 2016. I februar forventer regeningen at fremlægge to lovforslag, der skal sikre, at rigsfællesskabet lever op til internationale standarder omkring eksport af uran.

Det sker, da ophævelse af nultolerancen for uranudvinding i 2013  i Grønland betød samtidig betød et brud med hele rigsfællesskabet nultolerance over for radioaktivt materiale.

Forslagene fra den danske regering skal bl.a. sikre, at uran fra Grønland ikke indgår i ulovlig våbenhandel eller til udvinding af atomvåben.

Forhold for grønlandske børn til debat

Sidst, men ikke mindst, kommer forholdene for Grønlands børn igen til debat i Folketingssalen 22. januar.

Det er Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, som har bedt om forespørgslen, MIO’s Børnetalsmand i efteråret kritiserede forholdene hos flere børn i Qaasiutsup Kommunia.

Kritikken fik Espersen til at foreslå, at Danmark midlertidig burde overtage ansvaret for socialområdet i Grønland. Det afviste naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen (S), dog.