Grønland og Danmark køber sælskind fra Canada

01. april 2005 10:48

Canadiske jægere indleder i disse dage jagten på sæler ud for Canadas kyst.

Jagten bliver af miljøaktivister betegnet som brutal. Men alligevel er Grønland og Danmark de største købere af sælskind fra Canada.

Danmark og Grønland er blandt de lande, der importerer flest skind fra ungsæler.

Sælerne dræbes med køller og spyd i Canada. Men danskerne trodser miljøorganisationernes kampagner om boykot, og går gladeligt rundt i sælskindspelse, fordi det er populært.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau i forbindelse med at canadiske jagere indleder deres årlige jagt på godt 300.000 sæler lige ud for Canadas østkyst, New Foundland.

- Vi tror ikke på at miljøorganisationernes trussel om boykot vil ramme Great Greenlands produktion af sælskind, siger kontorchef i Direktoratet for fangst i Hjemmestyret, Ole Heinrich. Han oplyser at Direktoratet for Fangst følger nøje med i Great Greenlands aktiviteter og produktion ikke mindst salg og køb.

- De sælskind virksomheden køber fra Canada er skind fra ungsæler der er fyldt 1 år, og vi ved også at sælerne er skudt og ikke er dræbt med køller og spyd, som Ritzau skriver, siger Ole Heinrich.

Sidste år købte Great Greenland 44.000 sælskind fra Canada, fordi der stadig er for få skind som indhandles herhjemme.

Men økonomichef i Great Greenland Jaaku Abelsen oplyser at der er blevet indhandlet flere skind fra kysten de seneste tre år.

61.500 blev indhandlet i 2002, året efter var det 75.000 og sidste år lød tallet på 82.000 skind.

Sælskindsindhandlingen er steget siden Upernavik og Tasiilaq indhandling blev etableret i 2003. Og antallet af indhandlede sælskind for 1.kvartal i år er højere end indhandlingstallet for 1. kvartal sidste år.

Det er Great Greenland´s mål at producere 120.000 sælskind om året, for at produktionen giver overskud.

De skind Great Greenland køber fra Canada er skind fra Grønlandssæl som findes mest i New Foundland.