VIDEO Grønland med i studentertur i Arktis

Den årlige canadiske studentertur, Students on Ice, eller Unge på Is, har indledt sin årlige sejlads mod Grønland.

I år er der over 200 kunstnere, Inuit, ældre, fagfolk og over 120 elever fra 13 lande, herunder 3 grønlandske elever, med skibet. Mange af dem er Inuit.

Turen i år går fra Iqaluit ned til den gamle Herrnhut bygd, Hebron, i Labrador. Derefter går turen over Davis Strædet til Ilulissat og bygden Itilleq for at slutte i Kangerlussuaq, hvorfra de mange deltagere flyver hjem til Canada i begyndelsen af august.

Læs også Unge grønlændere på eventyr i Arktis

Formålet for de unge er at opleve de arktiske egne og de folk, der bor der. De skal også lære om klimaforandring og om traditionel Inuit viden.

 

Møde med premierminister

Turen begyndte i torsdags på det nationale naturmuseum i Ottawa hvor de unge fik et uventet og overraskende besøg af Canadas premierminister, Justin Trudeau, der fortalte dem at han selv som ung have været med på denne tur, som havde indpireret ham enormt. 

Nu er det jeres tur til at blive fremtidens ledere, sagde Canadas premierminister Trudeau til de unge; "Lad de arktiske egne inspirere jer".

Og det gjorde de.

 

En lille hilsen til Grønland

I fredags indledte eleverne dagen i Ottawas universitet med forskellige workshops i følgende temaer;
Politik, udvikling, inuit historie og kultur og meget mere.

Derefter blev eleverne delt i to grupper og fik lov til at udforskede den canadiske hovedstad. På ekspeditionens hjemmeside, studentsonice.com, kan man læse beskeder fra de unge om deres tur.

Jeg har lært meget om de grønlandske livsforhold under turen i Ottawa, skriver den 15-årige Pilunnguaq Karlsen, fra Kullorsuaq

 

Aluu tamassi! -Hej allesammen, jeg har det fantastisk her, det er rigtig sjovt og man får en masse erfaring her, skriver den grønlandske elev, Linda Kristiansen.

Ekspeditionen slutter den 5. august.