Grønland forhøjer ikke beredskab

Som følge af skudattentater i København skruer det danske politi nu op for deres beredskab. Men selvom man i Danmark forhøjer beredskabet for anden gang i det nye år, er man i Grønland fortsat på beredskabsniveau 1.
Vicepolitiinspektør Viggo Johansen i Nuuk Foto © : KNR
Skrevet af Laura Aggernæs
16. februar 2015 17:27

Beredskabsniveauet i Danmark måles på en skala med fem trin.

Efter terrorangrebene i Paris, der fandt sted i januar, valgte det danske politi at hæve det nationale beredskabsniveau fra trin ét, der kaldes "dagligt beredskab", til trin to, som kaldes "let forhøjet beredskab".

Og efter det formodede terrorangreb i København er beredskabsniveauet i Danmark hævet yderligere.

Men i Grønland er beredskabsniveauet fortsat på niveau 1.

Det fortæller Viggo Johansen, der er vicepolitiinspektør i Grønlands Politi til KNR.

Læs også Ahmed Akkari forfærdet over terrorangreb

 

Opmærksomme på situationen

- Hvorfor har I ikke forhøjet beredskabet her?

- Beredskabstrinnet er noget, der skal forhøjes andre steder end hos Grønlands Politi. Det er rigsanliggender og bestemmes hos Rigspolitiet. Men vi følger situationen meget, meget tæt i København. Vi har fulgt den lige fra starten af. Og vi gør os også nogle overvejelser undervejs, om det er realistisk at tro, at et sådan angreb også kunne finde sted i Grønland, og hvordan det eventuelt kunne ske. Så vi er meget opmærksomme på situationen og det eventuelle trusselsbillede, der måtte være heroppe i Grønland, siger Viggo Johansen.

Om der er grund til at frygte, at et angreb kunne finde sted i Grønland, vil han ikke komme nærmere ind på.

- Er der en sandsynlighed for, at det kunne ske her?

- Det kan jeg ikke sige noget om, siger Viggo Johansen.

Læs også Her mindes Danmark de dræbte

 

Beredskabsplaner er på plads

Hvis et angreb skulle finde sted i Grønland, har Grønlands Politi beredskabsplaner klar, og de er løbende i kontakt med blandt andre Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Rigspolitiets forskellige enheder.

Hvis der er et trusselsbillede, vil Grønlands Politi derfor følge de eksisterende beredskabsplaner og de anbefalinger, der kommer fra eksempelvis Politiets Efterretningstjeneste, understreger Viggo Johansen.

- Vi gør rent faktisk det samme som i Danmark. Men i grønlandsk kontekst, siger Viggo Johansen.

Han forklarer, at Grønlands Politi på grund af geografiske- og infrastrukturmæssige forhold ikke har mulighed for at trække på personalemæssige ressourcer på samme måde som i de danske politikredse, hvor de hurtigt kan anmode om assistance fra andre politikredse.

Hvis der skulle ske et angreb i Grønland, ville det derfor tage længere tid, før politiet ville kunne få assistance.