Afhøringer af børn: Grønland er særligt udfordret

Politiet i Grønland har nogle særlige udfordringer, når det gælder om at overholde syvdages-fristen for at høre seksuelt misbrugte børn. Det skyldes blandt andet de store geografiske afstande her i landet, men også logistikken.
Foto © : KNR/Arkiv
20. oktober 2017 12:16

Politiet i Grønland har nogle særlige udfordringer, når det gælder om at overholde syvdages-fristen for at høre seksuelt misbrugte børn. Det siger chefanklager hos Grønlands Politi Morten Nielsen, efter det kom frem, at de danske politikredse har svært ved at overholde fristen på en uge.

Et problem, der også gør sig gældende her i landet: 

- Der er nogle steder i Grønland, hvor det nok ikke er realistisk i mange tilfælde at leve op til syv-dages fristen, siger chefanklager Morten Nielsen.

Logistisk puslespil

Børn her i landet kan risikere at vente længe, før de bliver indkaldt til en videoafhøring i sager om seksuelle overgreb, selvom politiets retningslinjer siger, at der højst må gå syv dage.

Politiet i Grønland indrømmer, at de kan blive udfordret i forhold til at overholde fristen på grund af mange sager om overgreb og den geografiske afstand.

LÆS OGSÅ Pige ventede 165 dage på afhøring

Derfor kan politiet blive nødt til at vurdere, hvor det er mest hensigtsmæssigt og praktisk at starte.

- Hvad med at få beskikket en forsvarer, og for ham at få videoafhører frem, hvornår er der flybilletter, hvordan bliver vejret? Det kan godt være et lidt større logistisk puslespil.

Og det er ikke den eneste udfording, fortæller Morten Nielsen.

Mange sager om overgreb

Grønland har omkring 12 politifolk, som er specialiseret i området. I år har de indtil videre foretaget omkring 90 videoafhøringer.

Ifølge Morten Nielsen blev der sidste år lavet 852 videoafhøringer af børn i Danmark. Det svarer til, at der bliver lavet 10-15 gange så mange videoafhøringer i forhold til befolkningstallet her i landet. 

- Det giver jo en speciel udfordring, i forhold til politikredsens størrelse at få gennemført så mange videoafhøringer. Og der er det jo klart, at sandsynligheden for, at der sker fejl i enkelte sager, den stiger, jo større sagsmængden er.

Grønlands Politi har ikke noget overblik over, hvor lange ventetiderne på videoafhøringer af børn er i gennemsnittet. Men det forsøger man nu at få efter opfordring fra Rigspolitiet. Morten Nielsen fortæller, at arbejdet med at indsamle data startede denne sommer: 

- Så jeg tror i løbet af et halvt års tid så har vi måske nogle valide tal for hvordan det ser ud, og i mellemtiden der klør vi bare på for at få afviklet videoafhøringer og holde fokus på den vi har, siger chefanklager hos Grønlands Politi Morten Nielsen.