Demokraterne Grønland bør få en kompensation

Demokraterne ærgrer sig over, at projektet med søkort over grønlandske farvande er kuldsejlet. Oppositionspartiet håber derfor, at Grønland kan få en form for kompensation.

- Vores budskab til Danmark er, at Danmark får styr på den her opgave og de må sådan set til at opprioritere den opgave de har lovet os, siger Randi Vestergaard Evaldsen, formand for Demokraterne:

- Der er en aftale, der ikke er blevet overholdt, og det bør Naalakkersuisut også tage med i overvejelserne overfor Danmark. Så, der er nogle ting, der skal undersøges og snakkes om på det her område, siger hun.

Det er otte år siden Danmark lovede Grønland at levere 73 søkort i 2018. Men arbejdet er gået i stå og 41 søkort mangler endnu.

LÆS OGSÅ Ny aftale om søkort trækker ud

Energi-, Forsynings- og Klimaminister, Lars Christian Lilleholt, har ifølge Politiken fortalt, at han er åben for at give Grønland en form for kompensation, fordi regeringen ikke har kunnet overholde tidsfristen. 

Han vil dog ikke gå i detaljer, fordi Danmark stadig er i gang med forhandlinger med Selvstyret.

- Jeg synes, at der er en sag, som Naalakkersuisut og den danske regering bør tage en snak om. Og så må Naalakkersuisut tage stilling til hvad det er for en form for kompensation man bør få her i landet, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Formålet med søkortene er, at de skal styrke sikkerheden til søs langs Grønlands kyster.

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit har tidligere sagt, at manglen på søkort kan ende med at koste menneskeliv.

LÆS OGSÅ Produktionen af søkort er gået i stå

Randi Vestergaard Evaldsen håber, at Danmark vil tage opgaven alvorligt:

 - Det handler om sikkerhed til søs. Så vi håber da selvfølgelig, at de bliver færdige hurtigst muligt og vi håber så sandeligt, at Danmark kommer til at opprioritere den her opgave.

KNR har forgæves prøvet at få en kommentar til de nye forhandlinger fra naalakkersuisoq Infrastruktur, Erik Jensen, der har ansvaret for sikkerhed til søs.
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!