Grønlænderne vil have flere fisk MSC-certificeret

WWF Verdensnaturfonden har i samarbejde med analyseinstituttet HS Analyse spurgt et bredt udsnit af befolkningen til vigtigheden af et bæredygtigt fiskeri, og 82 procent af de adspurgte er overvejende positive over for en MSC-certificering.
Skrevet af Camilla Dam
04. februar 2015 11:15

765 mennesker fordelt over hele Grønland i alderen fra 18 til over 70 år og fra både byer og bygder er blevet spurgt følgende:

MSC-certificeringen tildeles fiskerier, der lever op til en række bæredygtighedskrav. I 2013 blev det grønlandske rejefiskeri MSC-certificeret og en lignende proces er i gang med stenbideren. Bør man arbejde for at andre fiskerier også bliver MSC-certificerede? 

Svarmulighederne var ”Ja- helt sikkert”, ”ja-tror nok”, ”nej-tror ikke”, ”nej-helt sikkert ikke” og ”ved ikke”.

 

82 procent glæder WWF
48 procent svarede ”helt sikkert”, 23 procent svarede ”tror nok”, mens 13 procent svarede ”ved ikke”. Det giver et såkaldt positiv-indeks på 82 procent.

- Det er ekstremt glædeligt, at et så massivt flertal af den grønlandske befolkning støtter op om MSC og det bæredygtige fiskeri, som certificeringen indebærer, siger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, i en pressemeddelelse.

Læs også Naalakkersuisoq: Hellefisken skal MSC-certificeres engang

Certifikat på hellefisken
I 2013 blev rejefiskeriet MSC-certificeret, og stenbideren er tæt på at få certifikatet, og sidste år erkendte daværende naalakkersuisoq for fiskeri, Finn Karlsen, over for KNR, at en MSC-certificering af hellefisken ikke er til at komme uden om.

- Hellefiskefiskeriet er et stort og vigtigt fiskeri, der har stor betydning for Grønlands økonomi. Både lokalt og fordi det bidrager så meget til eksporten. Derfor er det vigtigt, at fiskeriets aktører og politikerne nu prioriterer, at MSC-certificeringen kommer i gang, siger Gitte Seeberg.

Læs også IA kritiserer kvoteforhøjelser

Meningsmålingen viser også, at fiskere og fangere ligeledes bakker op om MSC-certificering af flere fiskearter. 55 procent svarer entydigt positivt på spørgsmålet, mens 22 procent svarer ”tror nok”. Det giver et positivindeks på 82 procent, skriver HS Analyse.

Læs også Hellefiske kvote for 2015