Gletsjeris giver problemer for skibstrafikken

Ekstraordinært høje koncentrationer af gletsjeris langs Grønlands vestkyst i 2011 og 2012 har gjort sejladsen med gods vanskeligere, og det er grunden til at godset ofte leveres til byerne med forsinkelse. Det vurderer Gert Bjerre, skibsfører på Royal Arctic Lines containerskib Irena Arctica ifølge DMI´s hjemmeside.
Skrevet af Karsten Sommer
09. november 2012 06:53

I de to sidste forår-sommer-sæsoner er mængden af gletsjeris blandt andet i området omkring Ilulissat Isfjord øget, og dens udstrækning har også været større end set i tidligere sæsoner, fastslår skibsføreren.
Gletsjerisen er dannet på land af sammenfrossen sne og smeltevand. Den er hårdere end den is, der dannes ved frysning af havis, og kendes på sin turkisblå farve.

- Gletsjerisen er svær at bryde, selv for isforstærkede skibe, siger Gert Bjerre.
Og det har betydet at containerskibene har måttet sænke farten.
Derfor leveres godset til byerne, lige fra Nanortalik i syd til Ilulissat i nord, jævnligt med forsinkelser på op til en uge, fortæller Gert Bjerre.

Og var det ikke for internettet og de muligheder det giver, ville forsinkelserne være endnu større, mener Gert Bjerre.

- Den isrekognoscering, som Istjenesten foretager med helikopter, bliver straks gjort tilgængelig via internettet. En ny service, som er meget nyttig for os, fastslår skibsføreren på Irena Arctica.