Nuugaatsiaq: Varslingssystem kan være en mulighed

Det kan være muligt at finde et varslingssystem, der kan advare borgerne ved Karrat Isfjord om fremtidige fjeldskred.
Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Thomas Munk Veirum
27. juni 2017 15:11

Opdatering kl 19.45: Det fremgik tidligere af artiklen, at Stefan Bernstein var sikker på, at der kunne findes en løsning. Tirsdag aften præciserer Stefan Bernstein dog overfor KNR, at det er langt fra sikkert, at de teknologiske løsninger fra andre lande kan anvendes med de logistiske, klimatiske og sikkerhedsmæssige udfordringer, der er i Grønland, herunder i det specifikke område. 

Stefan Bernstein understreger også, at overvågning af fjelde og varslingssystemer ligger uden for det som GEUS beskæftiger sig med forskningsmæssigt.

GEUS arbejder i øjeblikket på højtryk på at levere faglige vurderinger til Selvstyret med hensyn til situationen i Karrat Isfjord, hvor en løs fjeldside truer med at skabe en ny flodbølge.

Ifølge statsgeolog ved GEUS Stefan Bernstein har norske specialister vurderet det løse fjeld som værende i høj risiko for at skride, men eksperterne kan ikke sige hvornår.

LÆS OGSÅ Norge overvåger farlige fjelde permanent

Derfor arbejdes der på at finde at varslingssystem, som kan advare borgerne i tilfælde af skred:

- Der er meget stor ekspertise omkring det specielt i Norge, hvor man har varslingssystemer placeret. Man har forskellige løsninger, siger Stefan Bernstein og fortsætter:

- Det betyder, at man formentlig vil kunne varsle et skred - også måske nogle dage inden skreddet indtræffer eller eventuelt kortere tid. Skreddene kan bevæge sig hen over nogle dage inden de falder ned - det har man erfaring med fra Grønland også, siger Stefan Bernstein.