Gebyrloven gælder ikke for Grønland

Skrevet af Karsten Sommer
12. januar 2005 15:46

Opkrævning af det nye meget omtalte Dankortgebyr viser sig at foregå uden lovgrundlag her i Grønland.

Hverken den danske betalingsmiddellov fra år 2000 eller tillægget om Dankortgebyr fra december 2004 gælder i Grønland. Jurist i Erhvervsdirektoratet, Jan Bønæs, bekræfter dette.

-Nej, den er ikke sat i kraft i Grønland. Det er en dansk lov som ved kongelig anmodning kan sættes i kraft i Grønland, men indtil videre har der ikke været henvendelser om det.

-Vi har fra direktoratets side ikke gjort opmærksom på det, fordi den slags normalt varetages af Forbrugerrådet, og derfra er der ikke kommet nogen henvendelse.

-Man kan sagtens opkræve gebyrer uden at der er lovhjemmel. Et godt eksempel er f.eks. et vareudbringningsgebyr. Det kan man indføre, blot man har sat en seddel op med information om hvad gebyret dækker og prisen på det.

-Nu har vi informeret Forbrugerrådet om sagen, og forventer at de kigger på det. Og vi vil også se på om loven skal sættes i kraft i Grønland. Den er af en eller anden mærkelig grund ”smuttet” igennem, og vi vil se på om ikke det mon var en god ide at få sat loven i kraft også her i Grønland.

Indførelsen af det ny Dankortgebyr virker således til at være indført på grundlag af en ukendt aftale mellem bankerne og butikkerne uden at Forbrugerrådet har været involveret. Det mener Jan Bønæs fra Erhvervsdirektoratet nok der kan være grund til at kigge nærmere på.

-Det er så der vi skal have Forbrugerrådet ind og kigge på sagen, for vi har jo en lov om skiltning og pris og markedsføring, og det kan da være at man kan sige at der er tale om utilbørlig markedsføring, enten fra butikker eller banker.