GE kritiserer også den nyeste hellefiskafgift

Grønlands Erhverv, GE, kritiserer nu også Naalakkersuisuts forslag til afgifter på hellefisk, der fanges indenskærs. Måden, afgiften er sammensat på, kan ifølge GE være skyld i en markedsmæssig forvridning.
Skrevet af Jonas Fievé
10. november 2015 06:53

- Den er ikke, hvad vi havde i tankerne, da vi havde ment, at det skulle være en fast afgift per kilo, siger Bent Sørensen fra Grønlands Erhverv til KNR. 

Læs også Upopulær hellefiskeafgift droppet

Han støtter dermed ikke op om Naalakkersuisuts forslag, der går ud på, at de kystnære fiskere skal betale en afgift på hellefisk på 5 procent, i stedet for en fast kilopris, som GE helst havde set. En afgift som ifølge GE-konsulent Bent Sørensen er besværlig for fiskerne at håndtere.

- Når man kigger på den kilomæssige afgift, så er den relativ nem at regne ud for fiskerne, da de ved, hvad det går ud på.

Desuden frygter GE, at den procentmæssige afgift kan være med til at skabe en forvridning af markedet, da afgifterne kan variere fra indhandlingssted til indhandlingssted. Da de forskellige indhandlingssteder betaler forskelligt.

- Det kan ramme skævt, så hellere have en afgift, som er relativ nem at styre, det der hedder kiloafgiften, siger Bent Sørensen.

Naalakkersuisut regner med, at de nye afgifter på hellefisk skal indbringe 20 millioner i landskassen.