GE: Fiskere køber skib for ophugningsstøtte

Fiskere får støtte, når deres fartøj bliver ophugget, og derefter mister de deres fiskerilicens
05. oktober 2015 18:28

Inatsisartut skal i morgen tirsdag førstebehandle Naalakkersuisuts ændringsforslag om, at fiskere skal beholde deres fiskerilicens, når de har fået ophugningstilskud fra fiskerifinansieringspuljen.

Et forslag som møder stærk kritik af Grønlands Erhverv, GE.

- Vi er bekymrede, over at forslaget ikke er i overensstemmelse med lovens formål, men i stedet gør det stik modsatte. Hvis det skal være en støttemulighed, skal man kalde det for støtte og så lade være med at tage det med i denne lovændring, siger GE’s konsulent Bent Sørensen.

Læs også Enoksen: Lad fiskerne beholde deres licens

Når en fisker vil pensioneres, får han støtte fra Selvstyret for at ophugge sit skib. Loven om at give støtte er til for at give fiskeren mulighed for at få et andet arbejde. For at gøre loven gældende kræver det, at fiskeren afleverer sin fiskerlicens. Men denne lov vil Naalakkersuisut ændre til, at fiskere kan beholde deres fiskerlicens, selvom de får støtte til at ophugge deres fartøj.

Og det er ikke en overensstemmelse med, hvad der står i loven, mener Grønlands Erhverv.

- Derfor ser vi denne lovændring som en mulighed for at få støtte til at skrotte det gamle for at købe nyt fartøj, siger Bent Sørensen.

KNAPK støtter ændringen af loven.

Men fisker- og fangerorganisationen understeger samtidig, at det skal være muligt at bede om støtte fra det offentlige til fartøjet hvert femte år i stedet for hver tiende år.

Ændringsforslaget vil blive førstebehandlet tirsdag.